50-öringar ska hjälpa utsatta barn
Nu vill kampanjen Dammsug Sverige gärna ta hand om mynten innan de blir värdelösa. Pengarna går till Bris, Childhoods och SOS-barnbyars arbete med att hjälpa barn i nöd.
Det finns 340 miljoner 50-öringar i omlopp i landet. Den 1 oktober nästa år dras myntet in. Fram tills dess finns alltså 170 miljoner kronor att hämta, i mynt som annars riskerar att hamna i spargrisar och byrålådor.
– Vårt mål är att samla in varenda 50-öring men det är kanske inte realistiskt, hur mycket vi kan få in är en annan femma, säger Agnes-Lo Åkerlind, kommunikatör för kampanjen som drar i gång den 15 december.
Pengarna ska samlas in med hjälp av två tävlingar, en mellan alla mellanstadieklasser och en mellan landets 290 kommuner. De 49 klasser som samlar in mest 50-öringar får ett tillskott på 2 000 kronor till en klassresa.
Och den klass som står som slutlig vinnare får 2 000 kronor plus en dag i Furuviks djurpark tillsammans med Ola Lindholm, chefredaktör på Kamratposten, programledare i tv-programmet Wild Kids och ledamot i Bris styrelse.
Den kommun som samlar in mest 50-öringar per invånare vinner.
– De insamlade pengarna går oavkortat till Bris, Childhood och SOS-barnbyar, säger Agnes-Lo Åkerlind.
Femtioöringen Dagens kopparfärgade 50-öring infördes 1992. Knappt två decennier senare, den 1 oktober nästa år, slopas de som betalningsmedel. Riksbankens inköpspris för vårt i dag minsta mynt är 30 öre styck.Nära enkronan blir den lägsta myntvalören nästa höst avrundas priset till närmaste krontal, i stället för som nu till antingen närmaste krontal eller 50 öre. Riksbanken bedömer att livet utan 50-öringen inte kommer att påverka priserna mer än mycket marginellt.
Källa: Riksbanken (TT)