Annons
Nyheter

5,8 miljarder för att behålla a-kassans nivå

Politik • Publicerad 5 november 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och Liberalernas partiledare Johan Pehrson under pressträffen då Tidöavtalet presenterades. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och Liberalernas partiledare Johan Pehrson under pressträffen då Tidöavtalet presenterades. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

I Tidöavtalet som presenterades inför regeringsbildningen kom M, KD, L och SD överens om att behålla a-kassan på samma nivå som i dag. Regeringen meddelar nu att man i budgeten, som presenteras på tisdagen, kommer att avsätta 5,8 miljarder kronor under 2023 för att de tillfälligt höjda ersättningsnivåerna under pandemin ska fortsätta gälla.

Regeringen föreslår också att de tillfälliga lättnaderna i arbetsvillkoret och karensvillkoret i lagen om arbetslöshetsförsäkring som gällt under pandemin ska förlängas.

Förlängningarna ska gälla till och med den 31 december 2023 och regeringen säger sig ha för avsikt att återkomma med besked om lättnaderna också ska gälla tills vidare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons