Nyheter

35 skolbarn begravda i rasmassorna

Tre dagar efter jordskalvet i östra Uganda, där 80 dödades och 300 saknas, börjar FN på torsdagen sin räddningsinsats.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2010

FN:s räddningsteam var på plats redan på onsdagen men kunde inte ta sig till de drabbade byarna på grund av det ihäriga regnet.

– Vi kommer definitivt börja arbeta på torsdagen i samarbete med regeringen och militären, säger Theophane Nikyema, samordnare för FN-teamet.

Räddningsarbetarna från Röda korset och de lokala myndigheterna i Bududa klagade på onsdagen över att det piskande regnet och den gyttjiga terrängen försvårat räddningsarbetet. Med bara spadar och simpla jordbruksredskap har överlevare förtvivlat grävt hela natten för att hitta ytterligare överlevande bland rasmassorna, men inte en enda kropp hade hittats på torsdagsmorgonen.

– Vi gräver oavbrutet. Människorna gräver även på natten eftersom de anhöriga inte kan sova. De sörjer, säger Geofrey Natubu, viceordförande för Bududa-distriktet.

Han sade att 35 skolbarn tros vara begravda i rasmassorna.

Jordskredet inträffade i bergsregionen nära den östliga staden Mbale och utlöstes av kraftiga skyfall som skapat stora översvämningar i området den senaste veckan. Ugandas president Yoweri Museveni besökte regionen på onsdagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.