Nyheter

2013 = Klämdagarnas och ledighetens år

2013 är ledighetens år. För den som väljer att ta ut semesterdagar i samband med påsk och jul kan årets ledighet bli riktigt lång.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2013

Förra årets jul med julafton på en måndag bjöd på fin-fina möjligheter att med några få semesterdagar få njuta av en riktigt lång julledighet. Detsamma gäller i år. Med 7 semesterdagar kan du vara ledig mellan den 20 december och den 6 januari, förutsatt att du har ett jobb där du är ledig på julafton, annars får du offra en dag till.

Men redan runt påsk syns en ljusning på semesterhimlen, med bara åtta semesterdagar kan du vara ledig 16 dagar i sträck. Mellan den 23 mars och den 7 april.

Men innan du bränner alla semesterdagar, fundera på vad du helst vill ha. En riktigt lång semester på sommaren eller flera ledigheter utspridda över året. Forskningen ger nämligen inget vetenskapligt stöd för att det ena skulle vara bättre för välbefinnandet än det andra.

– Om man säger att man måste ha tre, fyra veckors sammanhängande semester är det mer baserat på tyckande och åsikter i nuläget. Var pragmatiskt och gör det som passar dig bäst. Tycker man om långa semestrar ska man ta det. Tycker man om korta ska man ha det. Även om forskningen skulle komma fram till det ena eller det andra så finns det individuella variationer, säger stressforskaren Dan Hasson vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet, till TT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.