2000 får gå från Nordea
I dag har Nordea drygt 34 000 anställda. Förhandlingar har inletts med facket, enligt ett pressmeddelande från Nordea, som menar att åtgärden är viktig "för att uppnå erforderlig kostnadseffektivitet och lönsamhet".
En orsak till neddragningarna är kostnadsökningar som beror på det nya globala regelverket för banker.
"Att öka effektiviteten är aldrig lätt. Men vi tänker agera tidigt och vi gör det från en styrkeposition. Genom att tidigt sätta in åtgärder för att öka lönsamheten kan vi slå vakt om vårt höga kreditbetyg, vår konkurrenskraftiga upplåning och därmed vår förmåga att erbjuda kunderna prisvärda produkter och tjänster. Alternativet - att vänta och se - är inte möjligt", säger Christian Clausen, vd och koncernchef för Nordea, i pressmeddelandet.
Enligt Nordea är ambitionen att personalminskningen framför allt ska ske genom naturlig avgång och frivilliga överenskommelser.
"Den stipulerade tiden för de formella förhandlingarna med de fackliga organisationerna varierar från land till land, och alla processer beräknas vara avslutade i november", skriver Nordea.
Finansförbunden inom banken, som representerar över 20 000 anställda, protesterar mot personalminskningarna, och pekar på att beslutet kommer i en tid när banken går väldigt starkt.
"I en tid där Nordea är en mycket lönsam bank med ett mycket gott rykte på finansmarknaden, forcerar ledningen igenom New Normal med personalneddragningar på bekostnad av de anställda i banken", säger Steinar Nickelsen, ordförande för Union in Nordea.
I de förhandlingar som pågår har facken krävt att banken genomför alla tänkbara åtgärder för att undvika personalnedskärningar, och begär att de ska ske på frivillig basis. Finanssektorn står inför utmaningar, och det finns behov av dämpande åtgärder, medger facken, men stödjer inte neddragningarna.
"Nordea-anställdas hårda arbete, vilket bidragit till Nordeas framgångar, verkar ha glömts bort liksom behovet av rimligheten i resultatmålen", säger Steinar Nickelsen.
– Kostnaden för att driva bank blir ju högre med nytt regelverk. Vad vi har kommunicerat, det är att vi ska hålla oförändrade kostnader i år mot föregående år. Vi har inte gått ut med ett program vad gäller personalminskningar, säger Viveka Hirdman-Ryrberg, informationsdirektör på Nordeas konkurrent SEB.
TT: Men kan de hårdare reglerna ge upphov till personalneddragningar även hos er?
– Man kan säga såhär: Det har alltid varit viktigt att hålla kostnaderna i schack. Och i och med att kostnaderna för att driva bank blir högre så blir det än viktigare med kostnadseffektivitet. Men vi har inget program för att ta ner antalet medarbetare, vare sig i Sverige eller utanför Sverige.
Nordea redovisade under första halvåret i år en vinstökning på 21 procent till 1 952 miljoner euro (cirka 17,8 miljarder kronor). Halvårets avkastning på eget kapital steg från 10,4 till 11,7 procent.
I samband med halvårsrapporten den 19 juli flaggade Nordea-chefen Christian Clausen för att man till hösten skulle vidta åtgärder för att stärka avkastningen på eget kapital och begränsa kostnadsökningar under andra halvåret 2011.
Han tillade att målet var att se till att Nordea håller sig i toppskiktet bland europeiska banker med en avkastning på eget kapital på omkring 15 procent i framtiden.
Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas, tror att även de övriga svenska bankerna kommer att tvingas banta sina personalstyrkor.
– I dagens omvärld är det väldigt svårt att se ordentlig tillväxt på intäkterna, och därför kommer bankerna vara tvungna att minska kostnaderna. Och ett av de enklare sätten att minska kostnaderna är att minska personalen, säger han och fortsätter:
– Så jag skulle bli förvånad om vi inte ser minskningar även i de andra bankerna, även om det nog inte blir i samma storleksordning.
Håkansson hade räknat med ett besparingsprogram från Nordea men säger att det blev större än vad han hade trott.
Inte heller Finansförbundet hade räknat med nedskärningar i den här storleksordningen.
– Vi kan ju ha förståelse för att man vill göra något i samband med de nya kapitaltäckningsreglerna. Men nu är det alldeles för många som drabbas och det känns som att man har för bråttom, säger Jessica Johansson, ordförande för Finansförbundet i Nordea Sverige.