Annons
Nyheter

178 döda i trafiken årets första tio månader

Trafik • Publicerad 15 november 2022
19 av de omkomna i trafiken under årets första tio månaderna var fotgängare, enligt Transportstyrelsens preliminära statistik. Arkivbild.
19 av de omkomna i trafiken under årets första tio månaderna var fotgängare, enligt Transportstyrelsens preliminära statistik. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

178 personer omkom i vägtrafiken i Sverige under januari till oktober i år, visar preliminär statistik från Transportstyrelsen.

Det är fem fler än motsvarande period 2021, men lägre än genomsnittet på 201 dödsfall under de första tio månaderna mellan 2017 och 2021.

Annons

Barn mellan 0 och 15 utgjorde 8 av dödsfallen, medan 57 personer var 65 år eller äldre.

93 av de omkomna var skyddade, det vill säga i ett fordon som personbil eller lastbil. 85 personer var oskyddade.

"Den här tiden på året är det extra viktigt att synas i trafiken när du går eller cyklar. Bilister behöver vara extra uppmärksamma på gående och cyklister, och inte stressa i trafiken för att undvika olyckor", säger Khabat Amin, statistiker på väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

För cyklister och fotgängare är det även viktigt att beakta risken för lövhalka, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons