Annons
Nyheter

16-åring åtalas för förväxlingsmord i Skåne

En 25-årig man sköts till döds av misstag i Kristianstad den 7 juni förra året, enligt åklagarna. Nu åtalas en 16-åring, som erkänt skjutningen, och även två personer som misstänks ha beställt mordet.
Brott • Publicerad 15 februari 2023
Den 7 juni förra året sköts en 25-årig man ihjäl i Kristianstad. Enligt åklagarna var en annan person tilltänkt offer. Arkivbild.
Den 7 juni förra året sköts en 25-årig man ihjäl i Kristianstad. Enligt åklagarna var en annan person tilltänkt offer. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det här är en gängmiljö i Kristianstad där de misstänkta anstiftarna ingår lite mer i toppskiktet av ett nätverk och den här 16-åringen är någon form av springpojke, en utförare, som gör lite uppdrag åt de här äldre killarna, säger Johan Eriksson, senior åklagare, till TT.

Han menar att 25-åringen som dödades hade oturen att råka befinna sig på den plats där 16-åringen trodde att den tilltänkta måltavlan skulle dyka upp.

Anstiftare utpekas

Annons

– Han visste väl inte hur den personen han var tänkt att skjuta såg ut. Han som blev skjuten var också inblandad i kriminella nätverk, men det kunde ha varit vem som helst, för han råkade bara vara där, säger åklagaren.

Eftersom 16-åringen ska ha haft för avsikt att skjuta en annan person åtalas han även för förberedelse till mord på det tilltänkta offret.

En person som åtalas för att ha skaffat fram mordvapnet har i förhör pekat ut de två misstänkta anstiftarna. Åklagarna kommer därför att föreslå att han får straffrabatt, om han döms.

Djupgående konflikt

Johan Eriksson bedömer bevisningen som stark. De som åtalas för anstiftan har kartlagts via telefonanalys, som visat på många sökningar på det tilltänkta offret och även sökningar på det vapen och den ammunition som användes vid brottet.

Bakgrunden till mordet är enligt åklagaren en djupgående konflikt mellan kriminella kretsar.

– Exakt motiv är nog svårt att säga annat än att där fanns en konflikt som hade pågått under ganska lång tid mellan anstiftarna och det tilltänkta offret och den kretsen kring honom. Det anser jag att vi har rett ut och kan visa.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons