15 svenskar döda i svininfluensan
Femton personer har hittills dött i influensan i Sverige, varav tre är barn.
Enligt Andreas Heddini, biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, är siffrorna på antalet avlidna hittills "ganska förväntade".
– Så här långt har vi haft färre dödsfall än väntat men det är svårt att sia om. Hittills har det varit övervikt av folk med riskfaktorer och medelålders män jämfört med hur influensan har slagit internationellt, säger Heddini till TT.
Tillhörde riskgrupper
Bland de avlidna finns tre barn – två treåringar och en sextonårig pojke, som alla tillhörde riskgrupper. Det visar en lista över de avlidna som Smittskyddsinstitutet offentliggjorde på måndagen.
Den 16-årige pojken hade en grav underliggande sjukdom och kom in till sjukhus med lunginflammation till följd av influensan. Han dog senare av en komplikation som inte hade med influensan att göra, enligt Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholm.
De treåriga pojkarna hade båda någon underliggande sjukdom.
Fler sjuka barn
Sverige är ett av tre länder i Europa som rapporterat den snabbaste smittspridningen av influensan under den senaste veckan. De andra två är Norge och Italien, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.
Det syns bland annat hos Försäkringskassan, som märker av en kraftig uppgång av vård av barn.
Mängden anmälningar från föräldrar, som måste stanna hemma från jobbet och vill ha tillfällig föräldrapenning för att ta hand om sina barn, låg förra veckan (vecka 47) 19 procent högre än genomsnittet för de tre föregående åren, enligt Britt-Marie Andersson, statistikchef på Försäkringskassan.
Att ökningen skulle bero på svininfluensan är knappast någon vild gissning, men Försäkringskassan överlåter till Smittskyddsinstitutet att dra den slutsatsen. Institutet sade nyligen att en stor del av spridningen just nu äger rum bland barn.
Toppen nådd i flera länder
Till skillnad från Sverige rapporterar nu flera länder att de redan kan ha klarat av sin influensatopp.
– Några länder i Västeuropa tycker sig se att det har vänt och rapporterar sedan ungefär två veckor tillbaka minskad smittspridning, säger Johan Giesecke, professor vid ECDC, till TT.
– Bland annat Irland, Island och möjligen Storbritannien tycker sig se att det har vänt och att de har nått sin topp, medan exempelvis Sverige inte riktigt har gjort det än, säger han.
TT
Avlidna i nya influensan
Landsting Riskgrupp Kön Ålder
Östergötland Ja K 21 år
Västernorrland Ja M 62 år
Skåne Nej M 50 år
Västernorrland Ja K 71 år
Uppsala Ja K 54 år
Västra Götaland Ja M 49 år
Örebro Nej M 59 år
Södermanland Ja M 53 år
Stockholm Nej M 50 år
Örebro Ja M 48 år
Stockholm Ja M 3 år
Stockholm Ja M 26 år
Västmanland Ja M 55 år
Uppsala Ja M 37 år
Stockholm Ja M 3 år
Källa: Smittskyddsinstutet