Nyheter

13 döda i massaker i engelsk turistidyll

Polisen i nordvästra England jagade under onsdagen en mördare i det idylliska landskapet i Lake District.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2010

Minst 13 personer, skytten inräknad, hann mista livet och 25 skadades innan skottdramat var över.

Boende och turister i området varnades för att gå ut, medan mördarjakten pågick i det natursköna Cumbria, där den ensamme och beväpnade mannen rapporterades ha skjutit ihjäl människor i mindre samhällen.

Larmen om skottlossning kom från minst elva olika orter, bland dem kuststäderna Whitehaven, Seascale och Coniston.

Första larmet kom från Whitehaven på förmiddagen. Där sköt den 52-årige taxichauffören Derrick Bird ihjäl en kollega. Sedan tycks han ha gett sig ut på en mordturné där offren valdes ut slumpvis.

På kvällen uppgav polisen att mannen sköt ihjäl minst tolv andra innan han till slut uppenbarligen vände vapnet mot sig själv och tog sitt eget liv. För tre av 25 skadade uppgavs tillståndet på kvällen vara kritiskt.

Polisen räknade med att det fanns omkring 30 brottsplatser att undersöka.

Taxichauffören var enligt arbetskamrater känd som en stillsam och tillbakadragen person. Minst en av de personer som blev mördade ska ha varit en kompis till honom.

I det lantliga Cumbria i nordvästra England, som gränsar till Skottland och ligger vid Irländska sjön, bor omkring en halv miljon människor. Det finns också gott om turister vid sjöarna i Lake District.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.