Annons
Nyheter

Åklagare: Medgärningsman kan vara på fri fot

Ytterligare en gärningsman kan vara inblandad i den 13-åriga flickans försvinnande i helgen i Danmark, enligt åklagaren i fallet.
Den 32-årige man som greps i samband med att flickan hittades anklagas för flera sexualbrott och olaga frihetsberövande.
Danmark • Publicerad 17 april 2023
Polisinspektör Kim Kliver (t v) och vice polisinspektör Rune Dahl Nilsson under en pressträff efter att flickan hittats på söndagen.
Polisinspektör Kim Kliver (t v) och vice polisinspektör Rune Dahl Nilsson under en pressträff efter att flickan hittats på söndagen.Foto: Ritzau/Scanpix/TT

Den 32-årige mannen, som framträdde under förmiddagen i en domstol i Næstved, misstänks ha våldtagit flickan flera gånger under det dygn då hon hölls frihetsberövad. Han erkänner delvis brott, enligt danska medier.

Enligt åklagare Susanne Bluhm kan det också finnas ytterligare gärningsmän på fri fot.

Annons

"Det enda jag kan säga är att det i det här skedet inte kan uteslutas att det kan finnas en medbrottsling," säger hon till Ritzau.

Åklagaren vill dock inte svara på huruvida det kan handla om en eller flera medgärningsmän.

Försvann på lördagen

Den 13-åriga flickan försvann på lördagen när hon var ute och delade ut tidningar i Kirkerup vid Sørbymagle på Själland, sydväst om Köpenhamn. Hennes cykel och andra tillhörigheter hittades intill en vägkant och försvinnandet väckte enorm uppmärksamhet i Danmark.

Efter en massiv polisinsats och efter att över 600 tips från allmänheten lämnats till polisen slog dansk polis på söndagseftermiddagen till mot en bostad på okänd adress, där man hittade flickan och grep den 32-årige mannen.

Har flyttats

Åklagarsidan menar att mannen flyttat flickan mellan två olika adresser under lördagen eller söndagen, och poängterar att det inte heller kan uteslutas att det blir fler brottsmisstankar än våldtäkt och olaga frihetsberövande.

Åklagaren vill även att den 32-årige mannen ska sinnesundersökas.

Domaren beslutade om stängda dörrar bland annat eftersom det enligt flickan skulle kunna finnas en gärningsman till, på fri fot, skriver Ekstra Bladet.

Efter häktningsförhandlingen beslutade domaren att mannen ska häktas till den 11 maj och rätten beslutade också om ett förbud om att namnge den misstänkte mannen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons