Nyheter

1000 sägs upp på Ericsson

Omkring 1 000 personer på Ericsson i Sverige tvingas lämna företaget, skriver Ericsson i sin delårsrapport.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2008

Vinsten minskade kraftigt för telekomkoncernen Ericsson under fjärde kvartalet förra året.

Bolaget presenterar också nya besparingar. I Sverige får 1 000 personer lämna företaget. Det ska så långt som möjligt ske genom frivilliga program, skriver bolaget.

Ericsson ska minska sina kostnader med 4 miljarder kronor per år. Besparingarna kommer att få full effekt 2009.

Alla delar av företaget berörs av nedskärningarna men huvudfokus ligger på försäljning, administration, inköp, produktion och leveransorganisationen för tjänster skriver bolaget.

Engångskostnader för detta beräknas till cirka 4 miljarder kronor och kommer att belasta resultatet allt eftersom beslut fattas, skriver bolaget.

Ericsson redovisade ett resultat efter finansnetto på 7,6 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2007. Motsvarande period i fjol var resultatet efter finansnetto 12,2 miljarder kronor.

Omsättningen uppgick till 54,5 miljarder kronor, en minskning från motsvarande kvartal året innan då omsättningen var 54,2 miljarder kronor.

Aktieanalytiker hade i en Reutersenkät i genomsnitt spått en vinst efter finansnetto på 7 942 miljoner kronor och en omsättning på 53 843 miljoner kronor för fjärde kvartalet.

Styrelsen föreslår en oförändrad utdelning på 50 öre per aktie.

Försäljningen för affärsområdet Networks landade på 37,5 miljarder kronor som kan jämföras med 39,0 miljarder kronor under motsvarande kvartal året innan. Analytikernas förväntningar låg på 36,6 miljarder kronor.

”Under 2007 fortsatte vi att stärka vår ledande position”, skriver Carl-Henric Svanberg, Ericssons vd och koncernchef i rapporten. ”Under hösten såg vi dock en marginalförsämring i vår nätaffär.”

Han poängterar att Ericsson tagit marknadsandelar men att efterfrågan minskar på ”nätutbyggnader och uppgraderingar i mogna marknader. Tillsammans har detta resulterat i en lägre marginal. Det pågående skiftet till ny växelteknik, där vi nu bygger ny installerad bas, är av samma karaktär och spär på denna effekt”, skriver Svanberg.

Svanberg ser också orosmoln för året: ”för 2008 finner vi det klokt att planera för att marknaden för mobil infrastruktur inte visar tillväxt”, avslutar Svanberg.

Inför rapporten har det spekulerats i att verksamheten skulle gå dåligt i Kina, men av rapporten framgår att faktureringen på denna marknad, Ericssons största, har ökat med 16 procent under helåret 2007.

För helåret redovisar Ericsson en vinst efter finansnetto på 30,7 miljarder kronor jämfört med vinsten på 36,0 miljarder kronor 2006. Omsättningen var 187,8 miljarder kronor jämfört med 179,8 miljarder kronor året innan.

Ericssons prognos för 2008 är en försämring. I rapporten för tredje kvartalet trodde Ericsson fortfarande på en tillväxt på nätverksmarknaden. Man räknade med en ensiffrig tillväxt i spannet 1–5 procent. Men i den nya prognosen räknar man alltså med en tillväxt för mobil infrastruktur kring noll.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.