Annons
Nöje

White Lion spelar på Militärpalatset

För 20 år sedan stod han på världens största scener och sjöng monsterhiten When The Childen Cry.
Nöje • Publicerad 6 augusti 2008
White Lion idag, med sångaren Mike Tramp i mitten.
White Lion idag, med sångaren Mike Tramp i mitten.Foto: Artists Worldwide

Nu är han här, sångaren Mike Tramp och hans White Lion spelar på Militärpalatset i Borås i morgon.

I slutet av 80-talet låg hiten på billboardlistans tredje plats. White Lion åkte jorden runt som support till Kiss, Aerosmith och AC/DC.

Annons

– Jag saknar det inte men är glad över att ha fått vara en del av det. Det lärde mig mycket som gör mitt liv innehållsrikt även idag, säger Mike Tramp om tiden på de stora scenerna.

Själv tycker han inte att han var någon riktig rockstjärna utan beskriver sig själv mer som ”ett välkänt ansikte från MTV med några stora hits och världsturnéer”.

– Jag har alltid varit en grabb från Köpenhamn och är inte speciellt bra på att spela rockstjärna. Det gör Tommy Lee så mycket bättre. Jag identifierar mig mer med någon som Bruce Springsteen, en kille bland folket.

Lämnade Danmark

17 år gammal lämnade han Danmark för att satsa på en sångkarriär i USA – först med danska bandet Mabel, därefter med White Lion som han startade 1983 med gitarristen Vito Bratta. Nu, 47 år gammal är han på väg tillbaka till Danmark, efter snart tio år i Australien och innan dess som ständigt resande.

– Jag har tillbringat många härliga år på resande fot, världen runt. Jag har levt livet fullt ut och under många år tänkte jag aldrig på morgondagen utan levde enbart för stunden. Min musik har varit hela mitt liv och jag har verkligen offrat allt och alla för den men nu vill jag inte det längre. Idag kommer mina barn och mitt andra liv först, säger Tramp.

Sedan White Lion splittrades 1992 har han hunnit ombilda bandet med nya musiker, haft rockbandet Freak of Nature samt skapat sig en solokarriär. Totalt har han genom åren släppt nästan 17 album, inklusive samlingar.

Är det frustrerande att så många förknippar dig enbart med White Lion och låten When the children cry trots att du har gjort så mycket mer i din karriär?

– Ja, men ändå nej. De stunder det irriterar mig blundar jag och tänker på att jag var så oerhört lyckligt lottad jämfört med så många andra. Men som artist önskar jag givetvis att folk vill uppmärksamma de nya låtarna också. Det är en balansgång det där och jag har hittat den.

Vad kan du berätta om spelningen i Borås i morgon?

Annons

– Svårt att säga, jag menar – vi är ju inte Iron Maiden som gör en stadiumspelning direkt men vi är ett band som älskar att spela musik och just nu är det vad White Lion handlar om – musik.

White Lion

White Lion bildades 1982 i New York av sångaren Mike Tramp och gitarristen Vito Bratta.

Deras största hit blev ”When the Children Cry” 1988, men de hade också framgång med låtar som ”Wait”, ”Tell me”, ”Broken Heart”, ”Cry for Freedom” och ”Little Fighter”.

Bandet splittrades 1992, men 1999 satte Mike Tramp ihop bandet på nytt, med helt nya medlemmar.

Medlemmar idag: Mike Tramp, Jamie Law, Troy Patrick Farrel, Claus Langeskov och Henning Wanner.

Catalina Bruna
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons