Annons
Nöje

Systrarna schlager från Borås sopade banan med konkurrenterna

För första gången har ett syskonpar kammat hem förstaplatserna i talangtävlingarna Schlagerstjärnan och Lilla Schlagerstjärnan.
Nöje • Publicerad 22 mars 2010
Foto: Anders Robertsson
Foto: Anders Robertsson

Malin och Wiktoria Johansson från Borås sopade banan med konkurrensen under Melodifestivalhelgen i Stockholm.

Malin och Wiktoria Johansson, 17 år respektive 13 år, har sysslat med musik så länge de kan minnas. Nu går storasyster andra året på estetiska programmet med inriktning musik på Bäckängsgymnasiet. Hon kör både covers och egna låtar och kompar sig själv på piano. Segerlåten, A fairytale coming alive, beskriver hon som soulinspirerad.

Annons

– Den har lite influenser från Norah Jones och kanske även Alicia Keys.

Schlagerstjärnan är en nationell tävling. Deltävlingar hålls över hela Sverige och vinnarna möts i en semifinal i Stockholm dagen innan melodifestivalfinalen. Åtta stycken går vidare till final då de återigen får framföra sina bidrag inför juryn som bland annat bestod av Bert Karlsson, Rickard Herrey och Karl Martindahl.

– Det var hur spännande som helst. När man ser dem sitta där framför en ger man verkligen allt.

När hon fick reda på att hon vunnit blev hon mållös.

– Alla frågade hur det kändes men jag fick inte fram ett ord, det var hur kul som helst. Förra året vann Erika Selin som gjorde succé i Idol så det är en stor titel att leva upp till.

Malin Johansson har tidigare medverkar tre gånger i Artist i Borås, första gången som 13-åring, och i somras kom hon tvåa i tävlingen Popkorn. Nu lägger hon ytterligare en erfarenhet till handlingarna och hon känner att hon lärt sig mycket.

– Jag har fått träffa massa branschfolk och knutit kontakter. Och så har jag utvecklat både sång och scenvana. Vi fick bland annat uppträda tillsammans med Ola, Sibel och Erik Saade, det var en riktigt rolig helg.

De tycker båda att det var kul att få uppleva tävlingen tillsammans. Wiktoria Johansson säger att hon nog blivit lite inspirerad av att se storasyster på scen genom åren. Och det roligaste från helgen var att de båda lyckades vinna sina respektive tävlingar.

– Det kändes helt overkligt. Jag tror fortfarande inte att det är sant.

Hon skriver liksom storasyster egen musik, sjunger och spelar piano. Hon vill bli musikalartist, något som jurymedlemmen Lasse Lingman trodde starkt på. Hon tar redan ett antal dans- och sånglektioner och jobbar hårt för att drömmen ska bli verklighet.

Annons

I Lilla Schlagerstjärnan vann hon passande nog med sitt framförande av ABBA:s The winner takes it all.

– Det var väldigt kul att stå att sjunga den när jag hade fått reda på att jag vunnit. Jag kunde inte sluta le, det är ett ögonblick jag aldrig kommer glömma.

Schlagerstjärnan & Lilla Schlagerstjärnan

Tävlingarna anordnas av Lingman & Co och är rikstäckande artisttävlingar med syfte att skapa en scen för nya unga artister. Deltävlingar hålls varje år mellan januari-mars och finalen går av stapeln i Stockholm samma helg som melodifestivalfinalen.

Schlagerstjärnan är till för ungdomar från 14 år och uppåt. Bland tidigare deltagare finner man artister som Sonja Aldén, Alice Svensson, Molly Sandén och Erika Selin.

Lilla Schlagerstjärnan är för barn och ungdomar mellan 10 och 14 år.

Cecilia Köljing
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons