Annons
Nöje
Rysslands Dima Bilan vann Eurovision song contest i Belgrad. Sverige först på 18:e plats.
Nöje • Publicerad 25 maj 2008
Foto: 
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Drömmen om en femte svensk seger i schlager-EM krossades totalt på lördagskvällen. Trots ett helgjutet framträdande av Charlotte Perrelli, som varit tippad som segrare i varje omröstning som stått att finna de senaste veckorna, blev det en smått förnedrande artondeplacering för "Hero", samma som för The Ark förra året.

Vinnaren Dima Bilan är 26 år och en av Rysslands största popstjärnor. Det här var andra gången han deltog i schlager-EM, 2006 kom han tvåa efter Lordi när tävlingen avgjordes i Aten. Hans extravaganta divastil har delat schlagervärlden i två delar, men ingen kan förneka att framträdandet i årets tävling var spektakulärt, då han fick draghjälp på scenen av OS-guldmedaljören i konståkning Jevgenij Plusjenko.

Annons

Dima Bilans karriär tog fart då han kom fyra i ett "Idol"-liknande program 2003, och han är förutom att vara storstjärna i Ryssland även känd i stora delar av östra Europa. Han har sedan en tid tillbaka samma manager som Tatu hade när de lyckades slå i väst, och hoppas nu nå en liknande framgång.

Ingen kan anklaga Charlotte Perrelli för att inte ha tagit uppgiften att ge Sverige en seger i tävlingen på allvar. Hon har promotat sig själv i ett flertal europeiska länder på ett sätt som ingen annan svensk schlagerartist gjort tidigare, och gett intervjuer på löpande band under den nästan två veckor långa vistelsen i Belgrad. Men Europas tv-tittare gillade uppenbarligen inte vad de såg.

Finalen i Belgrad bjöd på en dramatisk inledning av helt annan klass än semifinalerna gjort. Fjolårsvinnaren Marija Serifovic, klädd i mörk kostym, sjöng sin vinnarlåt "Molitva" med en kvinna i bröllopsklänning vid sin sida, en klänning Serifovic sedan slet av varvid en svartvit byxdress blottades på den andra kvinnan, som därefter anslöt sig till dansare som under låtens gång fick mindre och mindre kläder på sig. En tydlig gayflirt, något som säkert kunde ses som kontroversiellt i Serbien med tanke på de hot mot homosexuella schlagerfans som förekommit inför tävlingen.

Nästa års schlager-EM avgörs den 16 maj i Moskva.

Här är slutresultatet

1. Ryssland - Dima Bilan: "Believe"

2. Ukraina - Ani Lorak: "Shady lady"

3. Grekland - Kalomira: "Secret combination"

4. Armenien - Sirusho: "Qele, qele"

5. Norge - Maria: "Hold on be strong"

6. Serbien - Jelena Tomasevic featuring Bora Dugic:"Oro"

7. Turkiet - Mor ve Ötesi: "Deli"

8. Azerbajdzjan - Elnur & Samir: "Day after day"

9. Israel - Boaz: "The fire in your eyes"

10. Bosnien-Hercegovina - Laka: "Pokusaj"

11. Georgien - Diana Gurtskaja: "Peace will come"

12. Lettland - Pirates of the Sea: "Wolves of the sea"

13. Portugal - Vania Fernandes: "Senhora do mar"

14. Island - Euroband: "This is my life"

15. Danmark - Simon Mathew: "All night long"

16. Spanien - Rodolfo Chikilicuatre: "Baila el chiki chiki"

17. Albanien - Olta Boka: "Zemren e lame peng"

18. Sverige - Charlotte Perrelli: "Hero"

19. Frankrike - Sebastien Tellier: "Divine"

20. Rumänien - Nico & Vlad: "Pe-o margine de lume"

21. Kroatien - Kraljevi Ulice & 75 cents: "Romanca"

22. Finland - Teräsbetoni: "Missä miehet ratsastaa"

23. Tyskland - No Angels: "Disappear"

24. Polen - Isis Gee: "For life"

25. Storbritannien - Andy Abraham: "Even if"

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons