Nöje

Rosenfeldt tror på en god fortsättning

"Den fördömde" är SVT:s stora julsatsning i år.
Manus: Hans Rosenfeldt från Borås. Som redan är igång med en ny dansk-svensk storsatsning och har segervittring kring "Bron".
Nöje • Publicerad 24 december 2010

I "Den fördömde" är Rolf Lassgård en kriminalpsykolog, Sebastian Bergman, med mörkt förflutet. När han återvänder till sitt barndomshem för att sälja huset, dras han in i jakten på en mördare. Två avsnitt sänds den 25 och 26:e december, och Hans Rosenfeldt som skrivit manus ( tillsammans med Michael Hjorth) har redan sagt att han hoppas på att få göra minst två långfilmer till om Sebastian Bergman.

Men lika optimistisk är han omkring sin nya kriminalserie "Bron", gjord för svensk och dansk tv.

– Den börjar med ett kluvet lik, placerat exakt på gränsen mellan Sverige och Danmark. Mitt på Öresundsbron. Vilket land ska utreda fallet? säger Hans Rosenfeldt.

Bron är en kriminalserie i tio timslånga avsnitt som kan bli Hans Rosenfeldts största satsning hittills.

– Och det vi gjort hittills är så bra att vi räknar med en fortsättning, säger Hans Rosenfeldt förnöjt. I vanliga fall är det ju lång väntetid innan man ser hur ett projekt blir bemött av publiken, och innan producenten bestämmer sig för att gå vidare. Nu kör vi på!

Hans Rosenfeldt är kanske mest känd som programledare i tv, där han också varit nöjeschef. Men han tänker på sig själv som manusförfattare. Han har skapat serier som "Aspiranterna", "Hassel" och "De drabbade" - och han har skrivit avsnitt till succeer som "Rederiet" och "Tre Kronor". Han har också skrivit manus till "Reine och Mimmi i fjällen", hans egna första långfilm, som blivit en klassiker på sitt eget sätt.

– Ja, jag tror fortfarande den är utnämnd till Sveriges sämsta film genom tiderna, säger Hans Rosenfeldt blygsamt. Om den blivit en kultfilm? På sätt och vis. Ungdomar i min sons ålder ser den någon gång varje år. För att skratta åt den, istället för med den.

"Reine och Mimmi" var en banbrytare på sitt sätt. På den tiden var man inte van vid att TV-serier blev film.

– Det var ett krasst kommersiellt projekt där man ville vrida sista kronan ur tv-serien. Och den spelade in pengar, på så sätt var alla nöjda. Den gick som tåget och är fortfarande TV4:s mest sedda program, den sågs av 1,8 miljoner.

– Men film idag har blivit ett medium för ungdomar, och kanske för familjefilm. TV är mer för den mogna publiken. Man har tid på sig att fördjupa karaktärerna. Vill man skriva en "Six feet under" går man numera till tv, inte till film.

Fast när han gick på Bäckäng i Borås var det med sikte på scenen. Han och en kompis återupplivade den slumrande teaterföreningen Rampljus. Och efter gymnasiet gick han Skara Skolscen.

– Men jag upptäckte att jag inte hade tillräckligt stor begåvning, säger han blygsamt ( eller insiktsfullt).

Övergången kom så sakteliga under Hans Rosenfeldts tid som skådespelare på legendariska Nationalteatern i Göteborg. Den varade i fem år. Och där bytte Hans Rosenfeldt bana.

– Jag fick allt mindre roller och hamnade alltmer bakom scenen.

Men! Där kom Hans Rosenfeldt till sin rätt. Han jobbade som regiassistent, och när manus behövde arbetas om var det ofta han som ryckte in "där var jag faktiskt bättre, jag hade lätt för det".

Hans Rosenfeldt

Född: 1964

Uppväxt: Saltemad i Borås 1964 till 1986 ( med ett års uppehåll för att gå Skara Skolscen 1984-1985).

Bor idag: Täby kyrkby

Familj: fru och tre barn

Kuriosa: skrev manus till Rederiet i tio år, längsta serien i svensk tv-historia(318 avsnitt, 20 säsonger, 30 000 manussidor ).

Det mest seriösa jag gjort: inget. Allt jag har gjort har varit underhållning. Jag har väl varit för lycklig och haft en trevlig uppväxt.

Om jag var tvungen att filmatisera en bok: jag har faktiskt försökt få tag i rättigheterna till "". Den är tung, allt är misär. Jag gillar konstigt nog att läsa om det, men jag kan inte skriva om det själv.

Tänkbar titel på självbiografi: "Allt löste sig".

Inger Melin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.