Rockborgens framtid hotad
Dålig brandsäkerhet sätter stopp för konserter på Rockborgen. Men finns det andra motiv som spökar?
Det tror Stefan Arontzon.
I snart 25 år har föreningen Rockborgen huserat i den gula villan vid Annelundsparken. Här repar ett 30-tal lokala band och här finns även en konsertlokal som senast gästades av punkgruppen Die Psalma.
Men snart är det slut med rubbet. Det befarar i alla fall Rockborgens nestor Stefan Arontzon som menar att föreningen utsätts för trakasserier från Borås stad.
– Det är kommunens tjänstemän som brukar kalla in oss för ”rättegång”. De kommer med anklagelser, som exempelvis att brandsäkerheten är dålig.
Stefan Arontzon hävdar att fritidsnämnden, som Rockborgen sorterar under, i grunden inte förstår vad föreningen håller på med.
– Nu talar jag inte om politikerna, utan om tjänstemännen som sköter den operativa verksamheten och som pucklar på oss.
Varför då?
– De vill åt huset! Helt plötsligt är huset intressant för någonting. Vad vet vi inte.
Stefan Arontzon tror att renoveringskostnaderna för den gamla K-märkta villan kan vara orsaken till kommunen vill sparka ut Rockborgen.
– Nu spekulerar jag visserligen. Men att spara in här och göra huset till kommunala kontor är väl en billigare lösning. Vår verksamhet har ingen status, ungdomar har ingen status, musik har ingen status.
Stefan Arontzon menar även att kommunalrådet Morgan Hjalmarssons vallöfte om ett Ungdomens hus i Borås kan spöka i bakgrunden.
– Någon tycker att kulturföreningen Tåget och Rockborgen ska föras samman med ett Ungdomens hus. Varför? Jag vet inte. Jag får inga svar. Fritids- och turistchefen Hans Forsman som jag pratat med säger att det finns en ”politisk intention”. Det tolkar jag som att Morgan Hjalmarsson vill något.
Att dela tak med Ungdomens hus är för Rockborgens del helt uteslutet. Hela projektet är valhänt skött, enligt Stefan Arontzon:
– Rockborgen bärs av ett ideellt engagemang. Vi brinner för musiken och kulturen. För att ha kvar det engagemanget måste vi vara självständiga. I ett Ungdomens hus kommer Rockborgen att få en andrarangsposition. Och att få det i ett valhänt skött projekt är en mardröm!
Hårda ord mot kommunen, alltså. Men kommunalrådet Morgan Hjalmarsson har svårt att se relevansen i Stefan Arontzons kritik.
Trakasserar kommunens tjänstemän Rockborgen?
– Det har jag aldrig hört talas om. Jag vet inte vad han är ute efter. Däremot har Räddningstjänsten haft brandsyn i huset och kommit fram till att man inte accepterar konserter där. Det är naturligtvis ett jätteproblem. Men detta är en fråga om liv och säkerhet, vilket måste gå före.
Morgan Hjalmarsson tillägger att Räddningstjänsten dessutom är en egen myndighet som inte kommunen kan styra över. Att Borås stad skulle vilja sparka ut Rockborgen avvisar han också:
– Politiskt finns inga intressen av att ta över huset. Rockborgen har vi ingenting emot, slår Morgan Hjalmarsson fast.
Vad gäller Ungdomens hus pågår en utredning i frågan. Tanken är att både Rockborgen och kulturföreningen Tåget ska få var sin separat del i projektet. Genom att samla verksamheterna på ett ställe skulle kommunens resurser kunna användas bättre.
– Men detta har inget med brandsynen på Rockborgen att göra, påpekar Morgan Hjalmarsson.