Nöje

På söndag blir hon Bingolotta

Hon har kämpat i Körslaget, lett Allsång på Liseberg, varit Kär och galen och blivit ett frimärke. Och på söndag blir Lotta Engberg Bingolotta.
Nöje • Publicerad 28 augusti 2008
Lotta Engberg är nöjd med den nya studiobilden på Bingolotto. ?Det är mer tjejigt, jag har till och med fått välja matta.
Lotta Engberg är nöjd med den nya studiobilden på Bingolotto. ?Det är mer tjejigt, jag har till och med fått välja matta.Foto: Anders Ylander

Gamlestaden, Eyeworks redaktion inför premiär på söndag. Planeringstavlan på väggen är full med namn på höstens gästartister. Lotta Engberg kastar sig över telefonen när den ringer: det kan vara en hemlig gäst hon jagar.

– Om man bara erbjudit mig jobbet på redaktionen hade jag sagt ja. Det är så kul att planera och ha kontakt med alla artister.

Fast nu är hon programledare – också. Det kunde hon läsa i tidningen innan hon ens tackat ja ”det blev lite knasigt”. Hade programmet gått på lördagar hade hon tackat nej:

– Jag är sångerska. På lördagar jobbar jag, slår hon fast.

Men söndagar? Då vänder dansbanden hemåt och danspubliken vilar ut. Och Lotta Engberg kan ta över Bingolotto. Hon har varit med och utformat allt i från själva spelkonceptet (det stora spelhjulet är borta, istället finns en spelhåla) till nya inslaget ”Lotta nyfiken på”. Först ut är Peter Stormare:

– Jag har huvudet fullt, jag har drömt om honom två nätter nu. Det ska bli lite ”Här har du ditt liv” för våra gäster. Det kan dyka upp barnbarn som sjunger, gamla klasskamrater.

Hon låter också husbandet återuppstå.

– Fyra av mina kompisar. Det känns naturligt med min musikaliska bakgrund att ha musik live.

Rutinerad mediaprofil

Lotta Engberg må vara känd som okrönt dansbandsdrottning. Hon har till och med blivit motiv på ett frimärke 1999. En heder: ”Fast jag såg ut som en pudel”. Men lika känd är hon som mediaprofil. Hon gjorde tv-debut för snart 30 år sedan och var fast körmedlem i Nygammalt.

1989 bildade hon dansband med sin dåvarande man. 2002 upplöste hon sitt eget dansband, men sjunger fortfarande. I år har hon varit på turné med Diggiloo (26 spelningar) och lett Allsång på Liseberg.

Hon har också lett program som Söndagsöppet, Melodifestivalen, Barncancergala, Kär och galen, och varit ”rektor” för Fame Factory. Redaktionsarbete är inget nytt för henne.

Spelar hon själv Bingolotto?

– Jag är sångerska, jag jobbar på lördagkvällar. Men julbingovakan är tradition hemma hos oss, vi har fem barn sammanlagt, min man och jag.

– Om jag nånsin vunnit? Jag vann i direktsändning när jag var gästartist.

Lotta skrapade fram 100 kronor:

– Jag blev så barnsligt glad att jag sträckte benen rätt upp i luften och skrek. Efter programmet ringde min pappa och sa att så ska flickor inte bete sig. Men jag hade som tur var långbyxor.

Bingolotto har varit ett vinnande spel snart 20 år . Hur länge är Lotta Engberg beredd att vara med?

– Ah, vi har stigit ombord på ett skepp. Det återstår att se om det tar oss till Kosteröarna eller till Amerika, säger Lotta Engberg och skrattar.

Lotta Engberg

Ålder: 45

Bor: utanför Alingsås

Bakgrund: klassisk pianist med utbildning på Musikaliska Akademien.

Ser helst på tv: Frasier, Sjukhuset, dokumentär, Minnenas television.

Favoritmusik: klassisk

Senast lästa bok: Stina Dabrowskis 7 kvinnor. Jag läste avsnittet om mig själv. Var förvånad över att jag var så vettig redan för 15 år sedan.

Favoritsemester: vi har hus i Thailand men hinner inte dit. Så favoriten gjorde vi i våras: min man och jag flög till Florens och reste runt en vecka i hyrbil.

Bingolotto startade 1989 i lokal-tv, i svt 1991. Tidigare programledare: Loket Olsson, Lasse Kronér, Gunde Svan, Rickard Olsson. 13 säsonger, drygt 500 program.

Inger Melin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.