Nöje

Mörnbäck bjuder på absurd show

Nöjeshösten i Borås bjuder på ett rikt utbud i år. Bland annat lägger imitatören Jörgen Mörnbäck sin turnépremiär här den 3 oktober med den nya showen Studio Mörnbäck.
Nöje • Publicerad 26 augusti 2008
Jörgen Mörnbäck och scenpartnern Anna Bromee som också gör ?gubbar? ? eller snarare gummor. ?Det blir inte trovärdigt med män som gör kvinnliga imitationer?, förklarar Jörgen Mörnbäck.
Jörgen Mörnbäck och scenpartnern Anna Bromee som också gör ?gubbar? ? eller snarare gummor. ?Det blir inte trovärdigt med män som gör kvinnliga imitationer?, förklarar Jörgen Mörnbäck.Foto: Bo Håkansson

Sammanlagt blir det hela sju föreställningar på Sagateatern fram till den 18/10.

Varför valde du just Borås?

– Jag var lite sent ute med bokningar inför turnén och Lisebergshallen var upptagen. Jag ville ha lokaler som inte var så stora och Sagateatern var inte så dum.

Sen är det knappast någon hemlighet att Jörgen Mörnbäcks hjärta klappar lite extra för Knallestaden. Han är nämligen en stor fan av ett visst fotbollslag...

– Jag har fått mycket vänner i Borås tack vare att jag håller på Elfsborg. Och jag är en riktigt, riktigt inbiten supporter. Är ofta i Borås och kollar på matcher. Det är alltid en upplevelse.

Imitationer var stort på 70-talet när Bosse Parnevik hade sin storhetstid. Vad har genren för status idag?

– Status vet jag inte, men det är alltid populärt med imitationer om man gör det bra. Man har liksom den andre personens själ i sin hand. Det sätts ofta likhetstecken mellan satir och imitation, men så är det inte för mig. Absurda möten i ett hiskligt tempo – det är mitt trademark.

Att som Parnevik också maskera sig som de imiterade personerna är dock ingenting för Mörnbäck.

– Nej, jag gör inte masker längre. Det tillför inte imitationen något.

Däremot bjuder Mörnbäck på musikaliska inslag i sin show. Förutom parhästen Anna Bromee som gör kvinnliga imitationer har Mörnbäck med sig pianisten Lena Magnusson på scenen.

– Jag kommer att spela piano också, många tror inte att det är jag som verkligen spelar. Men så är det. Nu blir det mer piano än jag spelat tidigare. Men det är inte för sakens skull, utan för att det ska vara roligt.

Undertiteln på föreställningen är ”Fler röster än folkpartiet”?

– Jag har fler röster i min hals än folkpartiet har röster (skratt).

Folkpartiet – denna ständiga hackkyckling...

– Ja, folkpartiet har på något sätt blivit partiet man driver med. Sen kan man tycka vad man vill om dom, men folkpartiet ligger ofta påfallande lågt ner väljarmässigt.

Vilka gubbar kommer du att göra i Borås?

– Förutom de äldre som jag gjort tidigare, som Göran Persson och Lasse Berghagen, blir det några nya som Jonas Gardell och Thomas DiLeva. Och kanske Peter Jihde. Det beror på vad jag får fram för material, jag har inte skrivit allt än.

Christian Dahlgren
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.