Nöje

Många delade på priserna

Det blev jämt skägg på fredagens P 3 Guld-gala. Säkert, Sahara Hotnights och Maia Hirasawa hade chans på fler än en utmärkelse, men varken de eller någon annan av de nominerade fick fler än ett pris.
Och Sahara Hotnights blev lottlösa – igen.
Nöje • Publicerad 18 januari 2008
Timo Räisänen.
Timo Räisänen.Foto: JONAS EKSTR??MER / SCANPIX

Utmärkelserna på P 3 Guld-galan spreds jämt bland de nominerade. Om fredagens gala på Lorensbergsteatern i Göteborg bjöd på någon överraskning var det att varken Salem Al Fakir, Kent eller Säkert dominerade. Salem Al Fakir tog hem fyra Grammisar häromveckan men blev utan pris i Göteborg.

Salem Al Fakir var nominerad i kategorin årets manliga artist och till guldmicken, priset för bästa liveartist. Det priset gick istället till Timo Räisänen. Göteborgaren har turnerat flitigt och hans låt Sweet Marie var årets tredje mest spelade på P 3 förra året.

Bara Sahara Hotnights, som knep både första och andra plats på listan, har fått mer tid i radion än Göteborgs nye indieprins. Kanske kan det vara till tröst för tjejerna, som ju gick lottlösa från Grammisgalan.

Det är radions lyssnare som utser vinnarna till sex av de tio priser som delas ut på P 3 Guld.

I kategorierna årets dans, pop, hiphop/soul och rock/metall är det en jury som bestämmer. Skillnaden märktes tydligt när priserna delades ut.

Allsångsfaktorn avgjorde

Lyssnarnas röster blev något av en repris av förra veckans Grammisutdelning. Kents trogna fans visade åter att de står enade bakom idolerna, som precis som på grammisgalan utsågs till årets grupp. För andra gången på två veckor prisades Annika ”Säkert” Norlin som årets kvinnliga artist.

Publikpriserna gick – inte oväntat – till artister med hög allsångsfaktor. Lars Winnerbäck blev årets manliga artist och gänget i Oh Laura fick priset årets låt för sin Release me. Stjärnskottet Maia Hirasawa blev årets nykomling.

I jurykategorierna fick Petter pris som årets hiphop/soul-artist. Men även smalare artister som Jens Lekman, benhårda Arch Enemy och poppigt experimentella technoduon Minilogue prisades av P 3 Gulds jury.

Carl Cato

TT Spektra

P3-Guld

Vinnare i sex kategorier utses av radions lyssnare:

Guldmicken till bästa liveartist: Timo Räisänen

Årets grupp: Kent med albumet ”Tillbaka till samtiden”

Årets kvinnliga artist: Säkert med ”Säkert”

Årets manliga artist: Lars Winnerbäck med ”Daugava”

Årets nykommling: Maia Hirasawa

Årets låt: Oh Laura med låten ”Release me”

Fyra jurygrupper utser vinnare i kategorierna:

Årets dans: Minilogue för sin samlade produktion 2007

Årets hiphop/dans: Petter med albumet ”God dammit”

Årets pop: Jens Lekman med ”Night falls over Kortedala”

Årets rock/metall: Arch Enemy med ”Rise of the tyrant”

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.