Nöje

Magnus – mannen bakom skrällen

Magnus Johansson från Sandared är en av upphovsmännen bakom Christer Sjögrens låt.
Nöje • Publicerad 14 mars 2008
Magnus Johansson står på scen i finalen när Christer Sjögren framför hans låt.
Magnus Johansson står på scen i finalen när Christer Sjögren framför hans låt.Foto: Tomas Karlsson

Hans debut som låtskrivare blev dramatisk:

– Från djupaste skräck till högsta glädje – så fort.

Magnus Johansson började sin musikaliska bana i Sandareds musikskola.

– Och jag spelade mycket med kantor Olof Johansson i Sandareds kyrka.

Numera är han en garvad musiker som varit med i varje Melodifestival sedan 1988. Som medlem i orkestern, men han tävlade också med Peter Getz och Midnight Band år 2000 (och kom på sjätte plats).

Till vardags spelar han med blåsorkestrar och storband, och i sommar turnerar han för femte gången med Lasse Holms artistuppbåd i Diggiloo. Skrivit låtar har han, men bara till sig själv. Men han jobbar ihop med Torgny Söderberg. Och inför årets Melodifestival kom de tillsammans på ett uppslag till en ny låt: I love Europe.

– Vi tyckte ”det här har ingen annan kommit på”. Och vi menade det allvarlig, att vi ska bli som en enda stor familj inom EU.

De skrev en låt och presenterade den för Christer Sjögren.

– Han sa: bra, men jag har några villkor för att sjunga den.

Ett villkor var att Ingela Pling skulle skriva om texten. Vilket hon gjorde.

– Men vi kunde aldrig tro att det skulle bli sånt jäkla liv när låten presenterades. Det var otroligt. Vi började bli rädda, det kunde ju bli en kalkon. Det var ganska tungt, att vara låtskrivaren som fick Christer Sjögren att göra fiasko.

Istället blev låten en av festivalens första skrällar.

– När jag satt i Green Room under delfinalen i Göteborg... jag har gjort tusentals spelningar och då är man nervös. Men det här –? var en ren skräckupplevelse. Som vände på en tiondels sekund när vi vann! Det sprutade endorfin i hela kroppen.!

I morgon står Magnus Johansson på scenen igen i finalen. Då slåss han bland annat mot bröderna Rångedal, som han jobbat mycket tillsammans med.

– Men nu är det bara roligt att stå på scen. Och jag har lärt mig så mycket av Christer Sjögren, hur han klarade media och alla hätska frågor han fick. Det har varit en upplevelse.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.