Annons
Nöje

Jonas fick dubbelrevansch

Jonas Liberg kände sig som en underdog i Eurovision Song Contest.
Nöje • Publicerad 27 maj 2008
Ratad i den svenska tävlingen, dissad i tv. Men Jonas Liberg och hans låt Wolves of the Sea drog hem dubbelt så många röster i Eurovision Song Contest som segertippade Hero. Med Jolly Roger i topp kan han nu fortsätta sitt arbete i Borås.
Ratad i den svenska tävlingen, dissad i tv. Men Jonas Liberg och hans låt Wolves of the Sea drog hem dubbelt så många röster i Eurovision Song Contest som segertippade Hero. Med Jolly Roger i topp kan han nu fortsätta sitt arbete i Borås.Foto: Jan Pettersson

Men han bet ifrån sig bra: – Vår låt fick dubbelt så många poäng som Sveriges.

Genant. Pinsamt. En nolla. Så lät det i tv när Shirley Clamp, Lena PH och Christer Björkman skulle bedöma Wolves of the Sea inför Eurovision Song Contest. En låt som ratats i den svenska uttagningen. Men nu är finalen över, Jonas Liberg tillbaka i Borås - och alla förståsigpåare har tystnat.

Annons

Den glada piratlåten tog Lettland till plats 12. Medan bombsäkra, förhandstippade Hero med Charlotte Perrelli, hamnade på plats 18.

Revansch?

– Det kan man säga, säger Jonas Liberg. Men det är tråkigt att låten ratades av juryn i Sverige. Hade Sverige skickat ner oss och gett oss den budgeten som Perrelli hade, då kunde det gått annorlunda i Belgrad...

Han är nöjd ändå. För det är inte bara poängen som räknas. Utan varifrån rösterna kommer:

– Vi fick en 12-poängare från Irland och en tia från England. Vi gick alltså hem hos Europas näst största skivmarknad.

Vad händer härnäst?

– Jag ska ta det lugnt ett par dagar och försöka landa. Löpträna, det blir Kypesjön i eftermiddag.

Sedan väntar det dagliga arbetet i studion. Och han har en skräckupplevelse i Belgrad med sig hem:

– Vi hade livvakter överallt. Men farligaste läget var när vi fick poliseskort från flygplatsen. En polisbil körde före i 185 kilometer genom centrala Belgrad. När den tvärnitade höll vår bil på att braka rätt in i polisbilen. Jag har nog aldrig varit så rädd.

Riktiga pirater

Annons

Han fick också ny piffig kunskap om Piratbandet:

– Det sägs att det inte finns pirater längre. Men Yannis i bandet hade blivit överfallen av pirater utanför Mocambique ett halvår tidigare och slagits för sitt liv mot sjöpirater, som snodde deras motor.

– Och det berättade han först nu!

Inger Melin

Värsta tävlingsminnen?

1. Barnen som bor under broar i Belgrad. En sorglig misär. Men det finns uteliggare i Stockholm också, fast vi tror vi är så civiliserade.

2. Teamet från Israel och Andorra som satt längst bak i sight-seeingbussen, skrålade och sjöng så de överröstade guiden.

3. De orenade avgaserna i Belgrad, som annars var en oerhört spännande stad.

Bästa Tävlingsminnen?

1. Bosnien-Herzegovinas låt. Min absoluta favorit. Det var bror och syster som framförde den och jag gillar innehållet: i Bosnien gifter man sig samtidigt som mormor kan stå och hänga tvätt.

2. Den otroliga uppståndelsen kring Piraterna.

3. Den gemenskap det ändå blir kring tävlingen. Alla länder hade egna fester med hemlandets mat och musik.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons