Nöje

John Lennon lever vidare

Han var en motvillig tonårsidol som blev ett blommande allkonstverk. John Lennon mördades bara 40 år gammal. I dag skulle han ha fyllt 70 år och hyllas världen över. Men hur relevant är han i dag?
Nöje • Publicerad 9 oktober 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
John Lennon skulle ha fyllt 70 år i dag. Hans minne lever kvar och tycks inte vara på väg att glömmas bort. Här är en bild från en välgörenhetskonsert på Madison Square Garden i New York, augusti 1972.foto scanpix
John Lennon skulle ha fyllt 70 år i dag. Hans minne lever kvar och tycks inte vara på väg att glömmas bort. Här är en bild från en välgörenhetskonsert på Madison Square Garden i New York, augusti 1972.foto scanpixFoto: 

Andra hävdar att det är stilen, uttrycket som lever kvar. Men är John Lennon relevant i dag eller är han på väg att glömmas bort?

– Åren går snabbt, 30 år är lång tid inom popmusik och det kan ju ifrågasättas hur pass aktuell han är nu. Men den musik han har skapat kommer att bestå det är jag övertygad om, säger radiomannen Klas Burling som gjorde den första svenska intervjun med Beatles 1963 och som senare lockade över bandet till Sverige.

Klas Burling träffade John Lennon och Beatles flitigt under en period på 60–talet och han säger sig bara ha goda minnen av Lennon.

– Det märktes ganska direkt han var en kille med huvudet på skaft. Men han hade humör och var ganska bitsk i sin humor. Han var egentligen inte den typiska tonårsidolen men blev det ändå genom Beatles, säger han.

Olle Nilsson som många förknippar med John Lennon tack vare hans populära Lennon–tolkningar, bland annat i tv–programmet ”Sikta mot stjärnorna” märker i sitt arbete som musiklärare hur musiken lever vidare.

– Alla elever som jag möter har någon form av relation till John Lennon och Beatles. Alla känner till åtminstone en låt och kan nynna med, säger han.

När John Lennon träffade Yoko Ono blev den konstnärliga och politiska sidan av honom mer aktiv. Musiken förändrades till många Beatles–fans förtret.

Linus Johansson som är doktorand i musikvetenskap vid Uppsala universitet säger dock att vid tiden för hans död var John Lennon på väg att göra comeback och menar att hans legendstatus trots de experimentella uttrycken är tämligen ohotad.

– I och med att John Lennon dog i förtid har han den där saknaden efter sig. Om man tittar på till exempel på Paul McCartney så har han trots den enorma låtskatt han bidragit till aldrig riktigt kommit igen. Så på sätt och vis tror jag det är större risk att Paul McCartney kan komma att glömmas bort, säger han.

Linus Johansson pekar också på att John Lennon banat väg för många artisters politiska engagemang. Som exempel lyfter han fram Bob Geldofs stora insamlingskampanjer Live Aid och Band Aid under 80–talet, som sedermera gett upphov till en lång rad liknande arrangemang och kampanjer.

– Inom rockmusiken var det rätt ovanligt att explicit kommentera politik fram till 60–talet. John Lennons mångsidighet, han var aldrig bara en artist, är nog av de starkaste bilder han lämnat efter sig, säger Linus Johansson.

Kritikerhyllade jazzsångerskan Jeanette Lindström tolkade en låt av John Lennon på sitt album ”Whistling away the dark”.

– Han är verkligen inte bortglömd, han finns med som en självklar referens. Det finns inte en jazzmusiker som inte känner till John Lennon och de flesta har någon gång spelat en låt av honom. Det är rätt häftigt, säger hon.

Föds: 9 oktober 1940.

Enda barnet i äktenskapet mellan sjömannen Alfred Lennon och Julia Styles.

Startar 1956 skifflegruppen The Quarrymen där Paul McCartney blev medlem.

1960 antar de namnet The Beatles.

Får sonen Julian i sitt första äktenskap med Cynthia Powell.

Träffar Yoko Ono 1966 på en av hennes konstutställningar, de får sonen Sean tillsammans.

Lennons största soloframgång kommer med LP:n ”Imagine” från 1971, producerad av Phil Spector.

Mördas den 8 december 1980 utanför Dakota–byggnaden i New York.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.