Annons
Nöje

Jah man, reggaen lever!

I dag släpper Papa Dee sitt nya album ”A little way different”.
Och även i Borås lever reggae-livet sina bästa dagar.
Nöje • Publicerad 7 maj 2008
Damian Marley, Bob Marleys son och Papa Dee (infällda bilden) är två av reggaens poinjärer i dag.
Damian Marley, Bob Marleys son och Papa Dee (infällda bilden) är två av reggaens poinjärer i dag.Foto: CHRIS PIZZELLO

En kväll av improvisation – sedan var samarbetet med Jamaicas allra största reggae-jättar igång.

Och i dag kommer resultatet: Papa Dee släpper sitt sjunde album.

Annons

Daniel ”Papa Dee” Wahlgren har varit ständigt på tapeten de senaste åren. Dels som programledare för P3 Rytm, dels som artist och nu senast även som programledare för den egna TV-serien Papa’s Kappsäck i vilken Papa Dee har rest runt i världen och träffat musiker av allehanda slag.

Ett av dessa musikaliska möten ägde rum i Jamaica och bestod av en kvälls improviserat spelande ihop med några av de mest legendariska studiomusikerna inom reggaescenen, ett möte som nu resulterat i ett nytt album med titeln A little way different.

– Vi hade en session med dem när vi gjorde TV-programet och vi spelade in en låt redan då. Sedan tog jag kontakt med dem igen och undrade om vi inte kunde spela in ett helt album, så jag åkte dit i november och spelade in tio låtar på två dagar - och de tyckte att det gick för långsamt!

Samarbete med de största På skivan figurerar några av de mest tongivande reggaemusikerna någonsin. Virtuoser som Horsemouth, Earl ”Chinna” Smith och Flabba Holt har varit helt avgörande för att skapa 70- och 80-talets reggaesound och att Papa Dee nu figurerar på samma album som dessa är i reggaekretsar lika stort som om Howlin’ Pelle i The Hives plötsligt tog Mick Jaggers plats i Rolling Stones.

Papa Dee, som länge betraktat Jamaica som sitt andra hem, lägger dock ingen större vikt vid det unika i detta samarbete.

– Jag har stött på ganska många av de här musikerna genom åren och trummisen Horsemouth har jag träffat ett par gånger tidigare så jag tog kontakt med honom och berättade vad det var vi ville göra. Efter lite planerande och mycket väntande så blev det av.

Sjunde albumet

A little way different blir Papa Dee’s sjunde album, och det första där han inte blandar in andra musikstilar såsom soul, hip hop eller dansmusik.

– Jag har ju under åren försökt att spela in en hel del reggae, och ibland har det blivit ganska bra. Men det har alltid känts som att man måste kompensera något som fattats. Man har lagt på olika synthar och samplingar och sådär. Här är det bara trummor, bas, gitarr och keyboard och det är perfekt!

Reggae

Reggae är en mycket bred musikgenre utvecklad på Jamaica.

Reggaen har mognat fram från ursprungliga afrikanska musikinfluenser, Västindiens calypso och den USA-influerade svarta bluesen.

Grundpelararna ovan kryddat med den sedan 1930-talet utstötta religionen Rastafari och mer komplexa rytmer tillsammans med en stark känsla för vackra melodier och en stor dos musikaliskt experiementerande resulterade i reggae under det sena 1960-talet och tidiga 1970-talet.

Reggae är starkt förknippat med sina texter kring Rastafari-kulturen.

Den mest kända artisten inom reggaen är Bob Marley som under 1970-talet spred musikstilen över världen.

Den typ av reggae som Marley till största delen höll sig till med mycket markerad, pulserande och allvarstyngd rytm, melodier som lätt fastnar och texter med ett stark religiöst och socialt budskap fick så småningom beteckningen ”roots reggae”.

Rastafari

Rastafari är en nyreligiös rörelse som har sitt ursprung och starkaste fäste i Jamaica.

Rörelsen accepterar Haile Selassie, den tidigare kejsaren av Etiopien, som en inkarnation av Gud, kallad Jah eller Jah Rastafari.

Inriktningen började formas på 1930-talet, bland svarta messianska rörelser.

Karaktäristiskt för rastafari är dreadlocks, bruket av ganja (marijuana), och reggae.

Björn Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons