Annons
Nöje

Här har en ny festival hittat hem

Idén föddes för ett knappt år sedan. I augusti avlossas första upplagan av Close to home, en musikfestival av och för Sjuhäradsbor.
Nöje • Publicerad 9 mars 2010
Gänget som har en festival ihop, från vänster: Anders Bersten, Erik Norén, Niklas Arvidsson, Emelie Saarenpää, Anders Ahlbäck, Christian Mohr, Carina Kriioch John Bredal.
Gänget som har en festival ihop, från vänster: Anders Bersten, Erik Norén, Niklas Arvidsson, Emelie Saarenpää, Anders Ahlbäck, Christian Mohr, Carina Kriioch John Bredal.Foto: Jan Pettersson

En stor musikfest väntar. Nyheten om Close to homes födelse slog till hårt i går och skapade massor av uppmärksamhet, inte minst på Facebook och andra sociala medier.

– Reaktionerna har varit massiva och de allra flesta har varit positiva, säger Anders Bersten, pressansvarig för festivalen.

Annons

Att Borås får en egen musikfestival med tre scener på ett område vid Åhaga med kvalitetsmärkta svenska artister är nu klart. Under 20 timmar i slutet av augusti (27–28) kommer Amanda Jenssen, Mustasch, Jenny Wilson med flera att inta de olika scenerna.

– Vi har mer på lut men det vi nu presenterat är en slags programförklaring av vad vi vill att den här festivalen skall vara musikaliskt, säger Anders Ahlbäck som tillsammans med Christian Haglund och Emelie Saarenpää ansvarar för artistboknignar till festivalen.

Ahlbäck har lång erfarenhet som bandbokare, bland annat som en av männen bakom anrika rockklubben Kashmir i Borås. Christian Haglund har å sin sida järnkoll på vad som händer på den lokala scenen just nu i egenskap av ansvarig för Café Parkaden.

– Med Emelie Saarenpää med i gänget har vi spridit ut oss på tre generationer så att säga, det är en bra uppställning, säger Ahlbäck.

– Jag är yngst i skaran och känner mig privilegierad att få vara med och jobba med något så här kul. Som trogen festivalbesökare skall det bli väldigt intressant att se hur en festival byggs upp från grunden, säger Saarenpää.

Precis som de övriga i festivalstaben har hon sina rötter i Borås. Där finns också en lång, lång erfarenhet av arbete med musikfestivaler. Projektledaren Erik Norén sitter i styrelsen för Hultsfredsfestivalen och för Metaltown, och Carina Krii har bott i Hultsfred och arbetat med festivalen där.

– Det finns så mycket erfarenhet som är kul att kunna använda för att göra en festival här på hemmaplan. Idén föddes förra våren och vi har jobbat snabbt för att få till stånd en festival redan i år. Det hade inte varit hela världen att vända ytterligare men nu blir det av och det känns väldigt bra, säger Erik Norén.

Vad är nyckeln för att ni skall lyckas?

– Alltså det där låset byts ut hela tiden så det är inte så lätt att svara på, det gäller att vara lyhörd och vaken på vägen fram. Det är ett stort projekt som påverkar många delar av Borås stad, som vi har bakom oss, säger Carina Krii.

Så under två dagar i augusti förvandlas Åhagaområdet till en myllrande musikfest med tre scener och med öl- och matserveringar.

Annons

Elva bokningar har presenterats hittills, flera kommer att följa lite längre fram. Sammanlagt kommer mellan 20–25 akter att uppträda under de två dagarna.

– Nu skall vi känna av vibbarna bland svenska band under våren och sedan återkomma, och så sparar vi lite. Vi vill inte släppa alla artister på en gång, säger Ahlbäck och ler.

Biljetterna släpps i början av april och kommer att kosta 590 kronor för två dagar. Endagarsbiljetter släpps överhuvudtaget inte.

– Priset är redan lågt och det kommer att vara väl värt pengarna om man bara vill gå en av dagarna. Jag tycker att en festival är en helhetsupplevelse, nu får man väldigt mycket för lite pengar, säger Ahlbäck.

Är det rentav för lågt?

– Det är första gången vi kör så jag tror att nivån är rimlig. Men det är sådant man inte riktigt vet på förhand, förhoppningsvis säljer vi slut biljetterna tidigt, säger Norén.

Hur mycket biljetter kommer ni att kunna sälja?

– Det vet vi inte än, det bestämmer vi i samråd med bland annat räddningstjänsten. Jag skulle dock tro att vi landar omkring 5000 biljetter, säger Norén.

Erik Norén (projektledare), Carina Krii (marknadsgruppen), Anders Bersten (pressansvarig), Anders Ahlbäck (bokningsansvarig), Christian Haglund (bokningsgruppen), Emelie Saarenpää (bokningsgruppen), Christian Mohr (trygghetsansvarig), Niklas Arvidsson (marknadsansvarig), John Bredal (områdesansvarig), Oskar Brogren (marknadsgruppen).

Samarbetspartners för festivalen är BoråsBorås, Åhagastiftelsen och Musiklagret.

Äntligen!

Ska man verkligen våga tro på detta.....med arenan blev det så mycket snack om att nu skulle vi få konserter till Borås men va blev de Diggi-loo och EltonJohn när vi har artister som Uggla och Lundell med flera som drar publik tex hoppas verkligen boråsarna tar den här chansen till nåt som kan bli riktigt bra och att hammerfall kanske blir ett av namnen på listan :)))

Igge

Mysigt festivalområde?

Festival på en parkeringsplats vid en stormarknad ?? Dom kan dom boråsarna...suck.

Borås Arena ? Almenäs ? Annelundsparken ? Nähä

Dano Mjiao

Som jag trodde!

Precis som jag tänkte igår kan inte gnällspikarna hålla sig borta! Snälla Dano om det nu är ett så hemskt festivalområde, så anordna en festival själv då på Almenäs eller i Annelundsparken!

O

Kostnad

När vi nu fått ett antal konserter runt om stan som inte kostat kommunen pengar får vi nu igen en som kostar skattebetalarna pengar... Varför?

$

Häftigt

Vad häftigt att det äntligen blir nåt sånt även i Borås,hoppas att priserna är överkommliga.

Marie

Instämmer..

Borås Arena, med campingen precis jämte... Nu blir det på Ica Maxis parkering istället :)

Men kanske blir bättre nästa år, nu får vi vara glada åt att det BLIR musikfestival i alla fall!!!! Det händer något i stan!

Kristina

Gnäll....

Dano, det är helt ok om du drar i gång en egen festival i tex. Annelundsparken. Det finns plats för två i den här stan. Kör nångång på försommaen så att det inte blir för tätt mellan dom bara.

Martin

Inget gnäll!

Det är JÄTTEBRA att det blir festival! Allt som kan profilera och sätta Borås på kartan är bra, inte tu tal om det.

Försökte bara tänka lite mer åt Woodstockhållet.

Varför inte Viared ?? Där kan man ta emot mängder av ”otippade ” besökare , sam köra matarbussar gratis mellan staden och Viared.

Som sagt det var inget gnäll på arret som sådant. Bra initiativ. Försökte bara att tänka outside the box.

Dano Mjiao

YES!

Mustasch och Avatar...jag ska dit :-)

Olle

Underbart!

Gud så bra. Vilka artister som kommer! Bra jobbat, äntligen händer det.

Linda

Humor!

OM dem hade lagt festivalen i Annelundsparken, Almenäs eller något annat naturskönt område kan kan jag sätta min högra arm, vänstra fot och ena öga på att första kommentaren hade låtit ungefär såhär...:

Jaha! Nu ska våra fina parker trampas sönder av supande ungdomar! Vem får betala den kostnaden? Jo! Vi sura skattebetalare helt utan varesig musikintresse eller livsglöd.

Ge er! Musik är kul! Ge festivalen en chans,

Eric

Skitbra!

Tycker det är skitbra detta! Område runt Åhaga tycker jag också är klockrent. Att kunna variera inomhus och utomhus, och att det är när stan. Sen att det är på asfalt spelar ju ingen roll! WestCoastRiot i GBG kör ju på asfalt och det är inget negativt med det! Hoppas det blir bra och att ni drar in bra band!

Erik

Magnus Persson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons