Nöje

De rockar på Folkan ikväll

Nöje Artikeln publicerades

Han har varit diamantborrare i Kiruna. Men han är också Sveriges första rockkung.

I kväll spelar Rock-Ragge på Folkan tillsammans med boråsbandet Rock ’n’ Rollers.

Ragnar Nygren står just och diskar när BT ringer upp. Han har flyttat tillbaka till det torp utanför Sollefteå där hans pappa var född.

Hans tre grabbar är utflugna, en 18-årig dotter bor kvar hemma. Han fyller snart 70 – och är fortfarande het på scen som Rock-Ragge.
– Ja, jag är ju pensionär. Jag brukar säga att får jag ett till två jobb i månaden så är det roligt. Men ibland blir det varje helg, säger Rock-Ragge.

Han slog igenom stort 1957. Då var han arton år, bodde i Solna och grundade Rock-Ragge & His Four Comets. Första spelningen på Nalen blev en succé och bandet gav ut fem EP samma år. Bandet turnerade norra Europa över.

Har han varit ifrån rocken någon period?
– Jag sadlade om en period på 60-talet. Jag körde lastbil, jag stod i min brorsas glas- och porslinsaffär. Jag stack till Kiruna och blev diamantborrare – man jobbade 500 eller 700 meter ner i gruvan.

Men 1970 var han tillbaka på scenen igen. I sommar har han firat ”50 år i folkparkerna” med en turné tillsammans med Rockfolket: Little Gerhard, Rock-Olga och Burken.

Många unga kommer
Och rock ’n’ roll rullar på:
– Klart att det är många 50 plussare som upplevt oss och vill se oss, säger Rock- Ragge. Men det är också många unga som kommer för att se oss.

(”Det var en chock att höra Ragge igen! Vitalt. Kraftfullt drog han de mest älskade och kända rockstandards som finns. Jublet visste inga gränser och folk dansade som om 1950-talet aldrig försvunnit!” skriver en upprymd bloggare om Rock- ragges spelning på Karlstads universitet i våras).

Ikväll hänger Rock-Ragge undan diskhandduken och kommer till Folkan i Borås.
– Det blir gamla klassiker från 50- och 60-talet. Som Be-bop-a-lula och Johnny B Goode.

Med på scenen står också Boråsbandet Rock ’n’ Rollers. De gör fyra spelningar till med Rock-Ragge, varav nästa på Limmareds värdshus (då spelar också lokala Runez Rock ’n’ Roll band).

Elvis eller Tommy
Christer von Zweigbergk i Viskafors är en av drivkrafterna. Han är 65 och var tonåring i Borås, mitt under brinnande konflikt mellan Tommy- och Elvisdiggare. ”Det är ingen som tror idag att fiendskapen kunde vara så stark”.

Han är uppväxt i Sparsör, utbildad ekonom, omskolade sig till fritidspedagog och fick anställning på Solbackens fritidsgård i Borås – numera Rockborgen.

Redan i höstas planerade han ”Legends of rock ’n’ roll” på Sagateatern, men fick ställa in. ”Jag fick cancer, men nu är jag botad”.

Själv spelar han ”genuin 50-talsrock” med Rock ’n’ Rollers.

Kvällens spelning blir en hyllning till de sex största artisterna: Elvis, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly, Fats Domino, Chuck Berry och Little Richard.
– Men Rock-Ragge var min idol. För mig är det en dröm att få spela med en ikon som han. Fast vi har faktiskt spelat med honom en gång tidigare, för 18 år sedan i Gislaved.