Annons
Nöje

Dags i dag – för en superhjältejul

Hjältar, skurkar och magiska krafter.
I årets julkalender ”Superhjältejul” gör Supersnälla Silversara och Stålhenrik comeback på ålderns höst.
Nöje • Publicerad 30 november 2009
SVT presenterar årets Julkalender Superhjältejul. Här superhjältarna Sara Edwardsson (Supersnälla Silversara), Kajsa Halldén (Vega), Mathilda Thofte (Nova) och Henrik Ståhl (Stålhenrik).
SVT presenterar årets Julkalender Superhjältejul. Här superhjältarna Sara Edwardsson (Supersnälla Silversara), Kajsa Halldén (Vega), Mathilda Thofte (Nova) och Henrik Ståhl (Stålhenrik).Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Superhjältarna Supersnälla Silversara och Stålhenrik, kända från barnprogrammet med samma namn, har blivit gamla. De bor på pensionärsplaneten Julstjärnan, en plats där det är jul året om.

När de får besök av sina barnbarn Nova och Vega berättar Stålhenrik om parets hjältedåd. Fram växer en berättelse om kampen mot superskurken Gjerta.

Annons

– Det är en spännande historia. Gjerta är en riktigt snipig, elak och missunnsam person. Hennes agenda är att ta bort barnens skratt från hela jorden, säger Sara Edwardsson, som spelar Supersnälla Silversara.

I ”Superhjältejul”, som är den 50:e julkalendern i SVT, får tittarna följa dessa udda superhjältar. Silversara är snäll och bejakande, medan Stålhenrik är klumpig och feg.

– Stålhenrik är häftig att utforska. Han är en gammal knarrig man, som från början var en liten sårad pojke. Han behöver bli räddad hela tiden, fast han tror att det är han som måste klara allt.

Henrik Ståhl har i flera år turnerat med sin föreställning ”Henrik - en tönt”, som handlar om hur han blev mobbad i skolan.

– Stålhenrik är som jag på ett sätt. Som skådespelare gör man ofta så, man tolkar det man har i sig själv. Man hittar sidor och tänker ”usch, det här var fult, det vill jag göra något av”. Sedan förstärker man det.

”Superhjältejul” startar i SVT1 och SVTB tisdag 1 december klockan 7.15 samt i repris 18.45.

Med bara några dagar till premiären är huvudrollsinnehavarna nervösa, men samtidigt förväntansfulla.

– Det är en varm historia som jag tror många kan tycka om. Det blir mycket julmys, säger Sara Edwardsson.

1989 - Ture Sventon, privatdetektiv

1990 - Kurt Olssons julkalender

1991 - Sunes jul

1992 - Klasses julkalender

1993 - Tomtemaskinen

1994 - Håll huvet kallt

1995 - Jul i Kapernaum

1996 - Mysteriet på Greveholm

1997 - Pelle Svanslös

1998 - När karusellerna sover

1999 - Julens hjältar

2000 - Ronny & Julia

2001 - Kaspar i Nudådalen

2002 - Dieselråttor & sjömansmöss

2003 - Håkan Bråkan

2004 - Allrams höjdarpaket

2005 - En decemberdröm

2006 - LasseMajas Detektivbyrå

2007 - En riktig jul

2008 - Skägget i brevlådan

2009 - Superhjältejul

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons