Nöje

Dags för Sjuhäradsfestivalen

Tre dagar med musik, poesi, workshops och lekar.
Nöje • Publicerad 22 juli 2008
Ginger Trees, ett Boråsband som bjuder på en blandning av rock, folk och progressiv musik med rötterna i 60- och 70-tal.
Ginger Trees, ett Boråsband som bjuder på en blandning av rock, folk och progressiv musik med rötterna i 60- och 70-tal.Foto: BT/arkiv

På torsdag startar Sjuhäradsfestivalen för tredje året i rad.

Och det är redan klart att det blir festival både 2009 och 2010.

”Ett smörgåsbord av kultur”. Så beskriver arrangören festivalen som är tänkt att vara en del i ett större arbete med att främja kulturen bland Ulricehamns ungdomar.

– Jag vill att de ska samlas, aktiveras och engageras inom området kultur - känna skaparlust och våga testa idéer, säger festivalgeneralen Ronny Thuresson vid kulturförvaltningen Ulricehamn.

Han har jobbat intensivt för att få allting klart. Först i februari kom klartecken att det skulle bli festival även i år.

– Det berodde på min tjänst. Jag hade så långt varit ”gratis” men så beslutades det att jag skulle fortsätta och festivalen kunde bli av, säger Thuresson.

Förutom att väcka kulturintresset bland ungdomarna är tanken att de även ska få vara delaktiga i arbetet inför och under festivalen. Eventet ska även vara en plats där människor kan mötas och umgås.

I år får de 500 första besökarna varsinn pusselbit vid entrén som hjälp på traven att lära känna varandra.

– I sökandet efter rätt pusselbitar får man 100 nya kompisar - ett sätt att mötas mellan gränser, oavsett ålder, bakgrund eller intressen, säger Thuresson och säger att idén med pusselbitarna är en gammal scoutföreteelse.

– Vi är lite av en blanding mellan till exempel Arvikafestivalen, ett UKM-läger (Ung Kultur Möts. reds anm.) och ett scoutläger, säger han.

Ett 50-tal band uppträder, där ibland punkveteranerna Dia Psalma. Tröttnar man på musik kan man istället delta i en workshop, lyssna till ett föredrag, delta i poetryslam eller titta på film.

– Vi visar ett 30-tal filmer i år. Alla är lågbudget eller amatörfilm, säger Thuresson.

Förra året regnade det hela helgen. Cirka 3 300 personer besökte festivalområdet men hälften endast när hårdrocksbandet Hammerfall spelade på lördagskvällen, med anledning av Ulricehamns 700-års jubileum. I år pekar väderprognosen på sol och plus 25 grader vilket kan locka fler besökare, trots att de riktigt stora affischnamnen uteblir.

– Tyngden ligger på subkulturen och många besökare är teateresteter eller musiknördar. Vi jobbar på att nå ut med att vi är en bred festival. Vana festivalbesökare kan säkert bli förvirrade medan ovana blir nyfikna, säger Thuresson och avslöjar:

– Det är redan klart att det kommer att bli Sjuhäradsfestival i två år till så sakta men säkert når vi ut med vårt budskap.

Sjuhäradsfestivalen

När: 24 - 26 juli

Vad: Tre dagar med ca 100 programpunkter fördelat på musik, poesi, workshops, föredrag, lekar med mera.

Var: Vid Sturebadet, Ulricehamn.

Motto: ”Vill skapa egen aktivitet, brett perspektiv och eftertanke.”

Gästas bland annat av: Amit Paul, Dia Psalma, Bengt Alsterlind och Fråga Olle.

Kostar: Tredagarsbiljett från 195 till 350 kronor beroende på hur tidigt man köper. Endagarsbiljett 195 kronor.

Catalina Bruna
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.