Nyheter

Svenskarna inför rätta i Etiopien

I dag ställs de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye åter inför den etiopiska domstolen. De är anklagade för terrorbrott, och ett av åklagarens viktigaste bevis är en film där svenskarna påstås träna tillsammans med terrorstämplade rebeller.
Nyheter • Publicerad 1 november 2011

På filmen, som ligger ute på internet – och som bland andra SVT visade under tisdagens morgonsändning – ses exempelvis Johan Persson skjuta med en Kalasjnikov. Men någon krutrök syns inte, liksom inte någon rekyl. Ljudet förefaller dessutom ha lagts på i efterhand och hela filmsekvensen reser frågor om fabricering.

Problemet är att Johan Persson och Martin Schibbyes advokater inte har fått granska det så kallade bevismaterial som filmen utgör inför dagens förhandlingar. Domaren avslog den 20 oktober försvarets begäran om att få ta del av materialet.

Polisinspektör Mohamed Ahmed beskrev i sitt vittnesmål att svenskarna greps efter att de tagit sig in i Etiopien. Enligt honom upptäcktes den bil de färdades med, cirka nio mil från den somaliska gränsen.

– De två utlänningarna (svenskarna) guidades av ONLF-medlemmar och utlänningarna sköts av sina egna vakter, fortsatte Mohamed Ahmed och tillade enligt nyhetsbyrån AFP att svenskarna inte var beväpnade när de greps.

Mohamed Ahmed uppgav också att Johan Persson bara hade en sko och hans skjorta var indränkt i blod när han arresterades.

De omdiskuterade filmsekvenser som påstås bevisa att de båda journalisterna har tränat med skjutvapen kommer möjligen att visas för rätten under eftermiddagsessionen.

Både USA och Tyskland finns representerade på rättegången genom ambassadpersonal, rapporterar DN i sin nätupplaga.

– Det är viktigt för USA att närvara vid en rättegång som handlar om pressfrihet, säger Ian MacKenzie på USA:s ambassad i Addis Abeba till DN:s utsände reporter.

Försvarsadvokaten Abebe Balcha uppger att fyra vittnen ska höras under dagen enligt DN:s utsände reporter i Addis Abeba. Vittnena har kallats av åklagarsidan.

Enligt uppgifter har dock åklagaren haft svårt att få tag på två av vittnena, så det är osäkert om alla inställer sig i rätten, enligt DN.se.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.