Nyheter

Elpriset steg i september

Elpriset på nordiska elbörsen steg med 16 procent i september jämfört med i augusti.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2010

Om vinterkylan håller sig på normala nivåer bör elpriserna kunna hålla sig rejält under förra vinterns extremnivåer, enligt branschbedömare.

I september låg det genomsnittliga spotpriset på elbörsen Nord Pool på drygt 47 öre per kilowattimme, jämfört med drygt 40 öre i augusti. Prisstegringen beror bland annat på att tillgängligheten på kärnkraft är låg, att elförbrukningen stigit i och med den fallande temperaturen och att nivåerna i vattenmagasinen är låga.

Experterna väntar sig dock inte att priserna stiger så mycket högre än den nuvarande nivån – trots den rådande situationen, enligt Faraz Azima, vd för Elskling.se.

"Tittar vi på marknadspriset för kommande vinterperiod vilket ska avspegla experternas förväntningar kring prisbilden, ligger elpriset på cirka 49 öre/kWh i dag", säger han i ett pressmeddelande.

Enligt Telge Energi har marknaden redan dragit upp elpriset till vinternivåer.

"Att det sker redan nu beror på att vi har det underskott vi har i vattenmagasinen. Vår bedömning är att elpriset vid normalt väder ska hålla sig på 50-öresnivån och att risken för en upprepning av förra vinterns extrema elpriser är mycket liten", skriver Telge Energi i ett pressmeddelande.

Stora prisskillnader

Priserna på den nordiska elmarknaden nådde rekordnivåer under förra vintern.

I Sverige, Finland, östra Danmark samt Mellan- och Nordnorge nådde priserna tre väldigt höga toppar som inträffade 17 december, 8 januari och 22 februari. Elpriserna steg under topparna till som högst 1 400, 1 000 respektive 1 400 euro per megawatt.

Samtidigt låg priserna i södra Norge och västra Danmark på 65 euro per megawatt.

Efterfrågan på el var hög på grund av det ovanligt kalla vädret.

Samtidigt låg en stor del av den svenska kärnkraftsproduktionen nere på grund av underhåll, och nivåerna i vattenmagasinen var lägre än vanligt på grund av liten nederbörd.

Källa: EI/Nordreg

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.