Näringsliv

Volvo kritiseras för Colombia-upphandling

Borås Artikeln publicerades
Foto: Janerik Henriksson/TT

Tidigare i veckan stod det klart att Volvo ska leverera 700 stadsbussar till Bogota i Colombia. Nu kritiseras upphandlingen som misstänks inte ska ha gått rätt till.

BT skrev i tisdags om att beställningen till Volvo bussar, som har sin chassifabrik i Viared, var företagets största order på tio år till Sydamerika.

Men enligt Sveriges radio har Bogotas borgmästare Enrique Peñalosa nära kopplingar till Volvo och nu har det riktats kritik mot att upphandlingen ska ha utformats till Volvos fördel.

Enrique Peñalosas transportsekreterare har arbetat för Volvos utvecklingsstiftelse och borgmästaren själv förekommer i en reklamfilm för Volvo för att marknadsföra det lokala kollektivtrafiksystemet. Men han tillbakavisar uppgifter om att det rör sig om någon form av korruption.

Enligt Volvos presschef Helena Lind har Volvos tidigare koppling till Enrique Peñalosa inte påverkat upphandlingen.

– Nä, detta är en upphandling som har skötts affärsmässigt och det har gått helt korrekt till. Jag vet att det funnits någon typ av reklamfilm där han syntes men då var han inte politiskt vald utan figurerade i form av expert på urbana transporter, säger Helena Lind till Sveriges radio.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.