Annons

Volvo kritiseras för Colombia-upphandling

Tidigare i veckan stod det klart att Volvo ska leverera 700 stadsbussar till Bogota i Colombia. Nu kritiseras upphandlingen som misstänks inte ska ha gått rätt till.
Borås • Publicerad 9 november 2018
Foto: Janerik Henriksson/TT

BT skrev i tisdags om att beställningen till Volvo bussar, som har sin chassifabrik i Viared, var företagets största order på tio år till Sydamerika.

Men enligt Sveriges radio har Bogotas borgmästare Enrique Peñalosa nära kopplingar till Volvo och nu har det riktats kritik mot att upphandlingen ska ha utformats till Volvos fördel.

Annons

Enrique Peñalosas transportsekreterare har arbetat för Volvos utvecklingsstiftelse och borgmästaren själv förekommer i en reklamfilm för Volvo för att marknadsföra det lokala kollektivtrafiksystemet. Men han tillbakavisar uppgifter om att det rör sig om någon form av korruption.

Enligt Volvos presschef Helena Lind har Volvos tidigare koppling till Enrique Peñalosa inte påverkat upphandlingen.

– Nä, detta är en upphandling som har skötts affärsmässigt och det har gått helt korrekt till. Jag vet att det funnits någon typ av reklamfilm där han syntes men då var han inte politiskt vald utan figurerade i form av expert på urbana transporter, säger Helena Lind till Sveriges radio.

Elin KullanderSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons