Vinstras för Volvo

Lastbilstillverkaren Volvo redovisar en vinst efter finansnetto på 2 898 miljoner kronor för årets tredje kvartal.
Näringsliv • Publicerad 24 oktober 2008

Det kan jämföras med vinsten på 4 571 miljoner kronor motsvarande period 2007.

Lastbilstillverkaren Volvo redovisar en vinst efter finansnetto på 2 898 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 4 571 miljoner kronor motsvarande period 2007.

Omsättningen uppgick till 69 604 miljoner kronor, jämfört med 68 367 miljoner kronor ett år tidigare.

Resultatet var mycket sämre än förväntat. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en vinst på 4 635 miljoner kronor.

"Efter ett första och andra kvartal med rekordtillväxt och rekordvinster bromsade försäljningstillväxten in mycket snabbare än väntat under det tredje kvartalet, vilket syns i resultatet", skriver Volvochefen Leif Johansson i delårsrapporten.

Konjunkturnedgången har avsevärt förstärkts av finanskrisen och den viktiga europeiska marknaden har försvagats kraftigt samtidigt som efterfrågan varit fortsatt låg i Nordamerika och Japan, enligt Johansson. Han ser också tecken på att konjunkturen försvagas i övriga delar av världen.

I och med att inbromsningen skett så hastigt har Volvo inte hunnit med att minska kostnaderna i samma takt.

"Men runt om i koncernen arbetas det för närvarande hårt med att anpassa verksamheten efter marknadsläget och med att motverka effekterna av ökande materialkostnader", skriver Johansson.

Volvo räknar nu med att lastbilsmarknaden i Europa växer med 0-5 procent under 2008. I Nordamerika väntas marknaden minska med 10 procent jämfört med 2007.

I Europa fortsätter kunderna att avvakta med beställningar av nya fordon och maskiner, samtidigt som de i allt större utsträckning avbokat redan lagda order. Volvo har också rensat ut order för att "säkerställa kvaliteten" i orderböckerna.

"Lika många order som vi har tagit i Europa under kvartalet, lika många har avlägsnats ur orderböckerna, vilket medfört att nettoorderingången var i stort sett noll", skriver Johansson.

När det gäller Nordamerika består den svaga efterfrågan på lastbilar samtidigt som marknaderna för anläggningsmaskiner och båtmotorer minskat ytterligare, enligt Volvochefen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.