Näringsliv

Vann upphandling med Västtrafik: ”Ypperligt läge”

Borås Artikeln publicerades
Fredrik Logenius, vd för Boråsbaserade företaget Optidev.
Foto: Tobias Erlén
Fredrik Logenius, vd för Boråsbaserade företaget Optidev.

Boråsföretaget Optidev, som jobbar med mjuk- och hårdvara för mobilitetslösningar, har vunnit en upphandling med Västtrafik. Det innebär en affär på 20 miljoner kronor.

Uppdraget handlar om att ta fram en plattform och tekniska lösningar för Västtrafiks försäljning av biljetter på tåg, spårvagnar och färjor.

– Det känns jätteroligt och är en viktig del av vår satsning inom det affärsområdet, säger vd:n Fredrik Logenius.

Optidev levererar sedan tidigare mjuk- och hårdvara för biljettkontroller till Stockholms lokaltrafik och utökar alltså nu sin kundbas med en annan stor aktör. Uppdraget för Västtrafik omfattar även försäljning av biljetter, och hårdvaran ska kunna användas av exempelvis tågvärdar och biljettkontrollanter. Totalt rör det sig om cirka 380 handhållna enheter, som väntas tas i bruk till våren.

Hur ser konkurrenssituationen ut inom det här området?

– Det är förhållandevis komplicerade lösningar som kan vara svåra att ta fram. Därmed finns det heller inte jättemånga konkurrenter på marknaden, så vi ser goda möjligheter till ytterligare försäljning framöver, säger Fredrik Logenius.

Bolaget blickar då bland annat mot den norska och den danska marknaden.

Avtalet med Västtrafik löper under fem års tid. Fredrik Logenius konstaterar att bolaget gärna jobbar med den typen av långsiktiga avtal och att man bevakar vilka andra upphandlingar som är på gång framöver.

– Det ett ypperligt läge för att vidareutveckla den här delen av vår affär, säger Fredrik Logenius.