Ulf Berg, exportråds-vd från Borås: Våga satsa på utlandet!

Från Bäckäng till Sveriges exportfrämjare nummer ett. Ulf Berg, VD för Sveriges Exportråd, gästade uppväxtstaden i veckan och manade till att våga mer.
Näringsliv • Publicerad 12 oktober 2008
Ulf Berg vill få oss att glömma CNN-bilden av omvärlden.
Ulf Berg vill få oss att glömma CNN-bilden av omvärlden.Foto: Ingemar Brink

Exportrådet uppgift är att hjälpa svenska företag att exportera. Men rådets nedslag i Borås handlade om steget före. Att väcka små och medelstora företags insikt om de stora möjligheter som finns på exportmarknaderna.

–Svenska företag är bra på att exportera till närområdet, Norden. Framfor allt till Norge. Tänk om vi kunde nå liknande exportnivåer till andra nära marknader som Polen och Ryssland! säger Ulf Berg.

Nordisk exportnivå till Ryssland skulle betyda tiodubbling. Till Polen femdubbling.

-?I Sverige lider vi av en CNN-bild av världen. Där visas Ryssland gärna som ett land som man är glad om man kommer levande ifrån. Bilden av Polen präglas av elände. Det är inte rättvisande bilder. De skymmer möjligheterna, säger Ulf Berg.

Längre bort finns länder som erbjuder ännu större möjligheter.

–?Svensk export till stora och folkrika Mexiko är inte större än svensk möbelexport till Norge, påpekar Ulf Berg.

Svennis är väl den mest kända Mexikoexporten just nu.

Ulf Berg pekar på de baltiska staterna som gott exempel på svensk exportförmåga, även om det här rör sig om små marknader.

–?Där har vi också haft god hjälp av de svenska bankerna. Att ha välkända hemmabanker på plats på exportmarknader är ett gott stöd, säger Ulf Berg.

Han är upprörd över mycket av den kritik som riktas mot de svenska bankerans satsningar i Baltikum.

–?Det de uträttat där har betytt oerhört mycket för det svenska näringslivet. Det är önskvärt att svenska banker internationaliserar sig ytterligare.

Han pekar på hur österrikiska Raiffeisen, en bank med stark småföretagarprofil, etablerat sig starkt i östra Europa och så är ledstång för andra österrikiska etableringar.

25 år inom Ericsson är Ulf Bergs främsta erfarenhetsbas i uppdraget som vd för Exportrådet. Ericsson Microwave stor del av tiden. Vd där 1999 till 2002.

Från Ericsson har han med sig tre måstepunkter för framgångsrik export:

1: Närvaro. Man måste finnas på plats. Alla affärer görs lokalt. All business is local.

2: Kontakter. Skaffa dem, odla dem, bygg nätverk.

3: Uthållighet. Se långsiktigt. Var med även i svackorna.

För det mindre företaget som är exportovant kan det synas svårt att leva upp till detta. Här ser Ulf Berg en av Exportrådets roller.

–?Vi hjälper till med närvaro och kontakter. vi är med över tiden. Vi finns på plats för företagen när de inte själva har möjlighet att var där ute hela tiden.

Exportrådet har en halvofficiell status. Drivs i samarbete mellan staten och näringslivet. Den statliga kopplingen är nyttig på en del marknader, där detta ger extra status.

Ericsson är en svensk jätte. Men på Exportrådet handlar det mest om mindre företag. Saknar du småföretagserfarenhet?

-?Vid sidan av arbetet för Ericsson har jag också varit engagerad för mindre företag. Bland annat inom Chalmers Invest, som stöttar företag som utvecklas ur forskningen. Efter tiden på Ericsson körde jag eget som rådgivare åt riskkapitalister. Så visst har jag bakgrund i både stort och smått, säger Ulf Berg.

Han är uppväxt i företagarmiljön. Pappan drev plåtslageri.

I yrkeslivet har det burit ut i vida världen. Men i boende har Ulf Berg bara rört sig några mil från Borås. Idala i Kungsbacka kommun är sedan länge bostadsorten. Nu är han långpendlare till Stockholm. Till detta kommer mycket resor ut i världen till Exportrådets många verksamhetsplatser.

Favoritresmålet är därför självklart för Ulf Berg. Hem.

Kort om Ulf Berg

Född: Borås 1951

Karriärväg: Bäckäng, Chalmers, Ericsson, riskkapitalistrådgivare, Exportrådet.

Bor: Idala i Kungsbacka kommun.

Familj: Fru Mia, gymnasieförälskelsen från Kinna. Tre barn, fyra barnbarn.

Äter helst svenskt.

Dricker det mesta.

Reser helst hem.

Exportrådet

Exportrådets uppdrag är att göra det enklare för svenska företag att växa internationellt, med hjälp av information, rådgivning och hjälp på plats.

Exportrådet bildades 1972. Verksamheten finansieras av staten och näringslivet gemensamt.

Exportrådet är idag aktivt på 50 marknader. I länder utan egna kontor samarbetar rådet med ambassader, konsulat och handelskammare. I Sverige finns regionala exportrådgivare i varje län samt en central exportservice för rådgivning.

En stor del av tjänsterna är avgiftsfria, andra samfinansieras med företagen, åter andra betalas helt av uppdragsgivaren.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.