Näringsliv

Tre år efter uppstart – Na-kd når miljardmål

Borås Artikeln publicerades
Jarno Vanhatapios snabbväxande e-handelsbolaget Na-kd når nya höjder.
Foto: Niclas Elmrin
Jarno Vanhatapios snabbväxande e-handelsbolaget Na-kd når nya höjder.

E-handelsbolaget Na-kd uppnår snart sitt miljardmål – att ha en omsättning på 1 miljard kronor på rullande årsbasis. Och ännu mer förväntas de ha framöver.

– Vi kommer växa med en kvarts miljard i kvartalet, säger grundaren Jarno Vanhatapio.

Miljardtaket är i stort sett nådd för e-handelsbolaget Na-kd.

– Det ska extremt mycket till om vi inte lyckas nå dit i sista kvartalet i år, berättade grundaren Jarno Vanhatapio, som växte upp i Hässleholmen i Borås, till Breakit.

Företagets stora mål var att inom tre år ha en omsättning på 1 miljard kronor på rullande årsbasis. Termen ”rullande årsbasis” används som ett mätverktyg för att uppskatta den kommande tillväxten. Genom att ta kvartalsomsättningen och multiplicera det med fyra ges Na-kd en överblick av vad de kan tänkas omsätta på ett år. Så om allt fortsätter gå minst lika bra som det beräknas göra under sista kvartalet 2018, kommer Na-kd om ett år ha en årsomsättning på 1 miljard.

Men den beräkningen är egentligen för liten för Jarno Vanhatapio.

– Det ger en ögonblicksbild av hur det går just nu, men vi kommer växa mer än så framöver. Vi kommer växa med en kvarts miljard i kvartalet.

Var det självklart från start att ni skulle omsätta så mycket så tidigt?

– Det är inget man kan räkna med utan det får man jobba hårt för, men det var ett väldigt tydligt mål som vi hade men vi kommer fortsätta investera framåt för tillväxt.

Na-kd har varit ett snabbväxande bolag sedan start. Redan första året, 2015, omsatte de dryga 22 miljoner kronor. I fjol landade årsomsättningen på 403 miljoner kronor. Men tillväxten har inte kommit gratis då de under samma period haft ökade negativa rörelseresultat som under 2017 låg på 97 miljoner.

För att kunna satsa har de nu tagit in nästan en halv miljard i externt kapital, berättar han till Breakit.

Han berättar även om ett hållbarhetsprojekt inom mode som kommer att lanseras under 2019. Men exakt vad det innebär vill han inte meddela.

– Det kommer vara innovativt och annorlunda i alla fall.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.