Annons

Söndagskrönika: Humörmätning på företagare

Så kom bitarna på plats i torsdags för BT:s nya näringslivsbevakning.
Näringsliv • Publicerad 18 maj 2008

Eller uppgraderade heter det nog nu. Näringsliv 3.0. 3 står för tre kanaler. Borås Tidning, bt.se och Sjuhärads Affärer.

En del i det nya kommer här. En liten krönika som ska återkomma varje helg. Här ska det vara en hel del näringslivsanknutet. Men om jag känner mig själv rätt så kan det ibland sväva ut i annat.

Annons

Näringsställen hör ju rimligen till näringsliv. Varje fantastisk solig dag som gått har jag förundrats över att serveringen på Knalletorget tålmodigt håller stängt. Är det möjligen blickarna från krögarsonen Wretmans skulptur i Viskan som avskräcker?

I veckan kom växthuseffekten helt i skymundan för en annan klimatfråga. Näringslivsklimatet. Svenskt Näringslivs årliga undersökning redovisades. Det finns nog en och annan näringslivschef och kommunstyrelseordförande som gärna såg att betyg i näringslivsklimat vore lika förbjudet som ordningsbetyg för skolpiltar.

Vårgårda är Västra Götalands enda på tio-i-topp. F d västsvenska Habo, numera annekterat av Jönköpings län, ligger också där i toppgänget.

För Svenskt Näringsliv är det naturligtvis fantastiskt att få Sveriges kommuner att rannsaka sitt förhållande till företagen. Men visst bör vi ta listningen med nypor av salt. Hälsosamt är att även Svensk Näringslivs försteman i Västsverige, Kenneth Krantz, också betonar undersökningsresultatens många bottnar.

Flera irrationella faktorer spelar in när de 290 kommunerna rankas Små kommuner kan gynnas av lokalpatriotism. ”My country, right or wrong” stod det på amerikanska bilars stötfångare under Vietnamkriget. Man ställer upp för det egna även om det har fläckar.

I Bollebygd morrades det företagarna emellan för ett tag sen mot att kommunen trakasserade kämpande enreprenörer med smärtsamma böter för att de missat att skicka in ett papper. Men av detta märktes inget när företagarna sedan ger besked i Svenskt Näringslivs enkät.

I Mark däremot tycks det inte spela någon större roll hur kommunen anstränger sig. Företagarna gör ändå tummen ner. Möjligen har detta att göra med den gamla nedärvda rivaliteten och missundsamheten mellan kommunens tätorter som ger näring till dåligt humör hos företagarna.

Det är detta som klimatbarometern mycket handlar om. Företagarnas humör och lojalitet mot den egna kommunen.

Missa inte att titta in på bt.se, näringsliv, för att följa senaste nytt inom Sjuhärads näringsliv.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons