Annons

Smarta textiler värda 112 miljoner

112 friska miljoner till textilforskning i Sjuhärad! Smart Textiles segrade i statliga Vinnovas rikstävlingen om mängder av forskningsmiljoner.
Näringsliv • Publicerad 28 maj 2008
Smart Textiles vann tävling som ger 7 miljoner om året i åtta år.
Smart Textiles vann tävling som ger 7 miljoner om året i åtta år.Foto: ANDERS ROBERTSSON

Champagne, tårta, jubel och applåder. Med stor glädje och en hel del lättnad togs beskedet från Vinnova av Smart Textiles-folket.

– Tävling har känts riskabelt. Att inte vinna skulle vara tungt. Men som det nu blir är ju allt toppen. Det var länge sedan allt kändes så här bra, säger Erik Bresky, processledare för Smart Textiles.

Annons

Kalla kårar

Möjligen framkallade det svenska fallet i Eurovisionsfinalen kalla kårar längs Breskys rygg. Smart Textiles, en ny Perelli... Men nu blev det en Dima istället.

Pengarna ska användas till att utveckla den forskningsmiljö som Smart Textiles börjat bygga. På åtta år handlar det bland annat om f15 professorer, 20 seniora forskare, 30 doktorander, prototyplabb, mängder av workshops och nätverksträffar...

För företagen i Sjuhärad finns nu helt nya möjligheter att komma igång med forskning som leder till nya produkter.

– Smart Textiles är en mötesplats för experimentell forskning och företagsdriven forskning, poängterar Susanne Edström, projektsamordnare.

Men förstaplatsen i tävlingen handlar inte bara om pengar.

– Det här är ett fantastiskt erkännande för Smart Textiles och det sätt som vi arbetar på, att bland annat bygga nätverk och varumärke, säger Susanne Edström.

Hon ser det också som ett erkännande för hela textilindustrin.

”Textil är värt att satsa på”

– Många tror att textil är något tynande. Nu har vi fått klart besked från hög ort att textil är värt att satsa på, ett framtidsområde. Hela branschen har anledning att räta på ryggen idag, säger Susanne Edström

Annons

Branschens ledande företrädare håller med.

– Det här är mycket viktigt och glädjande för textilindustrin. Vi har en fantastisk utveckling bland tekoföretagen och den forskning som nu görs möjlig kommer också att skapa nya jobb i branschen, säger Ola Toftegaard, VD för branschorganisationen Teko.

Framgången i tävlingen blev större än vad Smart Textiles ens hoppats på. Beskedet var att de två bästa skulle få 48 miljoner var från Vinnova.

Nu blev Smart Textiles ensam etta, med 56 miljoner. Tre till fick pengar, men betydligt mindre. Ansökan från småland lämnades ensamt utanför bidragskretsen.

De 56 miljonerna ska sedan minst fördubblas med hjälp av medfinansiering. Västra Götalandsregionen hör till dem som ska lägga in en del av de pengarna.

Smart Textiles arbetar med att skapa ett internationellt ledande centrum för smarta textilier genom ett nära samarbete mellan Textilhögskolan, Högskolan i Borås, Swerea-IVF, SP och Interaktiva institutet.

Smart Textiles medtävlare

Framtidens bioraffinaderi i regionen kring Örnsköldsvik. Forskar bland annat kring kommande drivmedel. Får fyra miljoner per år i upp till åtta år.

Printed Electronics Arena i Norrköpingsregionen får också fyra miljoner per år i upp till fyra år. Forskar kring möjligheten att producera elektronik med hjälp av traditionella tryckmetoder.

Peak of Tech Adventure i Östersund/Åre får också fyra miljoner i upp till åtta år. Där ska forskas kring nya produkter och tjänster anknutna till turism och friluftsliv.

Utan lycka var Sjuhärads grannar, Jönköping/Kronoberg, med sitt projekt Robusta intelligenta produkter. Bland annat elektronik som tål hårda tag på maskiner och som bärbar.

Vinnova

Vinnova är en statlig myndighet under näringsdepartementet med uppgift att höja tillväxten och välståndet i hela landet.

Vinnovas ansvarsområde är innovationer kopplade till forskning och utveckling – det vill säga nyskapande, framgångsrika produkter, tjänster eller processer med vetenskaplig bas.

Vinnova har en årsbudget på 1,7 miljarder kronor till sitt förfogande.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons