Annons

Skogsägare är vinnare i barometer

Krisvågorna är dämpade i skogen. Senaste skogsbarometern visar på att skogsägarna är vinnare.
Näringsliv • Publicerad 22 november 2008
En fin dag i skogen. Och skogsbarometern visar på god fortsättning. LRF Konsults Stefan Adolfsson, skogsbrukaren Per-Anders Axelsson och Swedbank Sjuhärads Åke Gustavsson.
En fin dag i skogen. Och skogsbarometern visar på god fortsättning. LRF Konsults Stefan Adolfsson, skogsbrukaren Per-Anders Axelsson och Swedbank Sjuhärads Åke Gustavsson.Foto: Ingemar Brink

Skogsbarometern mäter och sammanställer årligen fakta kring det ekonomiska läget i skogsbruket. LRF Konsult och Swedbank står bakom. Barometern har nu några år bakom sig vilket gör trender tydligare.

Rent siffermässigt har skogsägarna varit vinnare de senaste åren. 58 procent är nu nöjda med lönsamheten mot 30 procent 2007. De flesta förväntar sig fortsatt god lönsamhet, trots en del orosmoln. Timmerpriserna har gått ner, massapriserna tenderar att gå åt samma håll.

Annons

Priserna på skogsfastigheter har ökat med hela 90 procent sedan 2003. Skogen har varit god investering.

Vi träffar LRF Konsults Stefan Adolfsson och Swedbank Sjuhärads Åke Gustavsson hemma hos skogsbrukaren Per-Anders Axelsson i Roasjö för att diskutera barometerinnehåll.

För skogsbrukaren Per-Anders Axelsson på Österbacka gård i Roasjö känns de traditionella barometern som spår väder viktigare än marknadsutveckling. Stormarna Gudrun och Per förflyttade Per-Anders Axelsson till ruta ett. Många års skogsvård och planering ruinerades.

Nu har Per-Anders kommit ikapp en del. Men en ny storm skulle... ja, det vill vi inte ens tänka på. Efter år av upphämtning efter stormarna är det nu tid för det mer normala och planerade arbetet.

– Positivt nu är att det finns efterfrågan på klent virke också från energisidan, inte bara för pappersmassa. Det kan påverka priset. Men det gör också att vi kan få betalt för sånt som inte har kvalitet nog för massa men som blir bra bränsle, säger Per-Anders Axelsson.

Förut har löften/hot om stegrade ryska exporttullar på virke väckt förfäran hos skogsindustrin och visst hopp om bättre priser bland skogsägarna. Nu skjuts den stora tullhöjningen framåt.

– Det kan ha med sänkt oljepris att göra. Ryssland kan nu få större behov att exportera mycket virke, säger Stefan Adolfsson.

Tidvis har virkespriserna legat lägre i Sverige än i bland annat Lettland. Svensk skogsindusri har betalat bra österut för att undvika att driva upp priset i Sverige. Även bondeägda Södra har varit med i detta spel.

– Jag kan vara tveksam till det. Jag kan inte bedöma enskilda affärer. Men för mig är det också viktigt att Södra står starkt, säger Per-Anders Axelsson.

Ute i skogen gnistrar det som av guld för dagen. Novembersol och lite snö tänder glansen.

Österbacka gård

Per-Anders Axelsson brukar Österbacka gård i Roasjö by. 200 hektar skog plus åker för spannmål och vall. 40 mjölkkor.

För korna delar han på en anställd med en kollega. Det gör att han är fri från ladugården en morgon och tre kvällar i veckan.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons