1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sista veckorna med gänget i presseriet

Det är inte 40 anställda som slutar, det är 40 vänner och kolleger som jobbar sina sista veckor i presseriet i Brämhult.
I mellandagarna pressas de sista apelsinerna i Borås. Sedan sker produktionen i Danmark. Men Magnus Berndtsson och hans kollegor på kontoret blir kvar i Brämhult.
Foto: Lars-Åke Green

Han återkommer till det budskapet. Flera gånger. Magnus Berndtsson, vd sedan två år och anställd sedan 15 år, ser de personer han jobbar med som mer än anställda. Han talar om en särskild Brämhults juice-anda, där vissa har jobbat i decennier och många känner varandra privat. Den gynnar hela bolaget, förklarar han.

– Det finns en stolthet här som har märkts inte minst det senaste året. Det har varit en känslosam resa från att beskedet kom, men det finns en passion och glöd att slutföra det här på bästa sätt, säger Magnus Berndtsson.

Han syftar på beslutet att flytta produktionen från Brämhult i Borås till Ringe i södra Danmark. Det blev känt för drygt ett år sedan, och redan då betonade han att personalen skulle behövas i Borås ända till sista produktionsdag i slutet av december 2017.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

När BT besöker Brämhults juice är det bara några veckor kvar innan den sista apelsinen har pressats och tappats på flaska. Men i presseriet råder business as usual.

Adam Reis sorterar bort dåliga frukter.
Foto: Lars-Åke Green

Längs automatiska rullband matas apelsiner in, passerar Adam Reis som plockar bort dåliga exemplar och släpper förbi de fina. Frukten fortsätter via en vattendusch vidare mot slutstationen: pressen.

Bara en person har sagt upp sig och slutat på fabriken under året, berättar Magnus Berndtsson. Paradoxalt nog har flytten inneburit tillfälligt fler anställda, delvis på grund av att fler varumärken nu ingår i företaget.

quote
– Vi har hållit till i de här lokalerna sedan 80-talet och har byggt ut i etapper. Nu går det inte att expandera mer.

En handfull medarbetare har tillbringat tid i Danmark med att bygga upp den nya anläggningen, och inhyrd personal har täckt upp deras frånvaro.

Orsaken till flytten är att Brämhults juices ägare, den tyska fruktjuicejätten Eckes-Granini, såg en möjlighet att effektivisera produktionen. Eckes-Granini äger även danska Rynkeby, som hade lediga lokaler som lämpade sig för kylvaror. I Brämhult gick det inte att bygga ut mer.

– Vi har hållit till i de här lokalerna sedan 80-talet och har byggt ut i etapper. Nu går det inte att expandera mer. Den danska anläggningen blir helt anpassad efter våra behov och är perfekt ur den synvinkeln, säger Magnus Berndtsson.

Personalen i produktionen i Borås jobbar sin sista dag i mellandagarna. Sedan väntar antingen nytt jobb eller arbetslöshet.

Enligt Magnus Berndtsson har det senaste året inneburit en känslosam resa. Han har försökt vara så öppen och informativ som möjligt, för allas bästa, förklarar han. Den berörda personalen erbjuds hjälp att hitta nytt jobba via ett omställningsprogram som beställs av ett externt bolag. Ett ersättningspaket ger de anställda tid att fundera över vilken sorts jobb, eller kanske studier, de vill söka.

Brämhults juice har varit något av en stolthet för boråsarna. Hur tror du att de känner för varumärket nu när juicen inte längre pressas lokalt?

– Det kan inte jag svara på. Men bolaget finns kvar i Borås. Det är samma produkt och samma unika process. Vi har kvar kontoret här, vi har utökat personalen och även ett litet presseri avsett för vår produktutveckling.

Läs mer

Borås

JUST NU: Företagspersonal ingrep mot välkänd tjuv

Den misstänkte sitter på nytt anhållen.

Sport

Längdskidor: Ulricehamn förstärker på damsidan

20-åriga Hanna Abrahamssson representerar Ulricehamns IF nästa säsong.

Amazons etablering i Sverige

Lokala aktörer om Amazon: ”Ska nog vara orolig – en prispressare”

Nellys vd: ”Kommer förändra hela branschen”

Sambolagen

Vad händer vid en separation? Experten svarar på tio frågor om sambolagen

Experten svarar på frågor om vad som gäller juridiskt när man är sambos

Borås

Tolkar riktar hård kritik mot nya appen: ”Förlorat 80 procent av min inkomst”

”Det är en ohållbar arbetsmiljö”, säger Nadine, tolk som utgår från Borås.

Ulricehamn

Klart för ny gångbro i centrum – efter över 20 års väntan

Bron ska koppla samman strandpromenaden och centrum.