1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Riksbanken skjuter på räntehöjning – igen

Riksbanken skjuter något på sin planerade räntehöjning. Inflationstrycket är fortfarande för lågt, resonerar den. Det talar för ytterligare en lång tid framöver med låga boräntor.
Jesper Hansson, chef för avdelningen för penningpolitik och riksbankschef Stefan Ingves motiverar varför räntan ligger kvar.
Foto: Hanna Franzén/TT

Riksbanken har tagit bort sannolikheten för en räntehöjning redan i oktober. Antingen blir det nu i december eller i februari och med 0,25 procentenheter, meddelar banken. Därmed ligger styrräntan kvar på rekordlåga minus 0,50 procent.

– Vi har gjort en marginell justering. Har vi rätt i vår prognos kommer räntan att höjas i långsam takt två gånger per år med 0,25 procentenheter varje gång, säger riksbankschefen Stefan Ingves på en presskonferens.

Fast det är en prognos som får tas med en stor nypa salt. De senaste åren har riksbanksledningen vid ett otal gånger skjutit fram tidpunkten för kommande höjning. Och många är ränteanalytikerna som inte tror på Riksbanken och Stefan Ingves den här gången heller.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Nordeas ekonomer håller fast vid att det dröjer till slutet av 2019. För bolånetagare är det goda nyheter. Och om bedömarna får rätt kommer styrräntan ligga på minus även en bit in i 2020, enligt prissättningen på räntemarknaden.

SEB:s ränteanalytiker Lina Fransson är inte lika skeptisk till Riksbankens prognos:

– Det var en lite tydligare signal än vi hade trott gällande när den faktiska höjningen kommer. Vi har tidigare trott på en höjning i april men de signaler vi får i dag indikerar att Riksbanken höjer redan i februari, säger hon.

Hon säger att det är inflationsprognosen som är den stora osäkerhetsfaktorn.

– Vi tycker att den fortfarande ligger lite väl högt vilket gör att vi tror att Riksbanken avvaktar med en höjning till februari snarare än att höja i december. Man är fortfarande oroad för den underliggande inflationen och håller därav lite längre på höjningen.

– Man kan ändå konstatera att en första räntehöjning närmar sig och det var länge sedan vi var så här nära, fortsätter Fransson.

Även Swedbanks chefsekonom Anna Breman resonerar på liknande sätt:

– Vi har tidigare skrivit att Riksbanken ändrar sig hela tiden. Det kan fortfarande vara så att de säger att de vill höja med 25 punkter men när det väl kommer till kritan kanske Riksbanken är mer försiktig.

För trots att Stefan Ingves konstaterar att inflationen nu ligger på målet två procent, eller till och med över, så räcker inte det.

– Avgörande är att inflationstrycket är på den låga sidan, säger Ingves.

Med det menar han att det är tillfälliga faktorer som det höga elpriset efter den rekordtorra sommaren som håller inflationen uppe. Utan de tomma vattenmagasinen hade inflationen alltså varit lägre.

Läs mer

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Borås

Trafikolycka på R40 – man allvarligt skadad

En person skadad

Borås

Två tonåringar döms för oaktsam våldtäkt: ”Snedvriden sexualbild”

Två killar döms till ungdomstjänst och ungdomsvård – samt 100 000 kronor i skadestånd.

Borås

Barn återfunnet efter drunkningslarm: ”Kändes bra i pappahjärtat”

Stort pådrag i Stadsparken efter larmet

Sport

Storspelande Anestis fällde Elfsborg i cupen

BT har rapporterat från cupsemifinalen mellan Elfsborg och IFK Göteborg på Borås Arena.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”