Qvim ska ge fler kvinnor med företag

Kvinnor vill mer! Med de ledorden fick nätverket Qvim fart vid måndagens avspark på Grand.
Näringsliv • Publicerad 13 oktober 2008
Varför inte prova lättvatten? Sofia Bergenstjerna från Beautiful business inspirerar med mer och mindre galna idéer.
Varför inte prova lättvatten? Sofia Bergenstjerna från Beautiful business inspirerar med mer och mindre galna idéer.Foto: Ingemar Brink

– Ett stort och uppdämt engagemang finns bland kvinnor för att starta företag. Med det här nätverket vill vi bidra till att utveckla denna kraft till nya företag och verksamheter, säger Espiras Johanna Sjöström, projektledare för Qvim.

Hon poängterar inte ”starta eget”. Vi ska hellre säga ”starta om” eller ”starta nytt”

– Många vill starta tillsammans, gärna i kooperativ form. Ordet ”eget” för tanken till ensamföretagare, säger Johanna Sjöström.

Bakom Qvim finns regeringens initiativ för att skapa fler jobb och företag bland kvinnor.

– Qvim är en egen uppfinning för Sjuhärad. I andra delar av landet jobbas på andra sätt, säger projektledaren.

Två undergrupper fokuseras extra på. Kvinnor med icke svensk etnisk bakgrund och kvinnor inom vård och omsorg.

Båda grupperna tycktes hyggligt representerade bland det 60-tal som var med på startmötet. Genom Vi Hässleholmen görs speciella insatser i den stadsdelen för att nå invandrarkvinnor.

Fem M (möjligheter, mötesplatser, motivation, metod, media) för arbetet i Qvim presenterades liksom de olika parter som står bakom nätverket: Espira, Coompanion, Vi Hässleholmen...

Sofia Bergenstjernas och Frida Haavisto från företaget Beautiful Business inspirerade med tankeväckande presentation. Och visst fick män här en och annan gliring...

Fram till december 2009 blir det nu en räcka av aktiviteter inom Qvims ram.

– Ett mål är att Qvim ska göras överflödigt, att kontakterna och idéerna får sådan fart att den här organisationen inte behövs som stöd, säger Johanna Sjöström.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.