Annons

Nybergs nya fyrhjuling

En nyfödd stal föreställningen när Helge Nyberg AB i Ulricehamn firade 50 dubbelt upp.
Näringsliv • Publicerad 16 maj 2008
Fordonsnyhter från Ulricehamn: Eldrivna fyrhjulningar som inte ens behöver rattas. FOTO INGEMAR BRINK
Fordonsnyhter från Ulricehamn: Eldrivna fyrhjulningar som inte ens behöver rattas. FOTO INGEMAR BRINKFoto: 

Den lilla röda nyfödda är Helge Nyberg AB:s helt nya produkt. Nykomlingen är en självstyrd liten dragare som följer reflexbandslingor på golvet. Den påminner om en liten trampbil, med sensorer i framlampsläge. Ovanpå finns en lastyta med också en dragkrok.

–Vi hoppas mycket på autotrucken. Lager är en självklar arbetsplats för den, men egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för användningsområden, säger Björn Nyberg, VD och ägare för 50-årsjubilerande Helge Nyberg AB. Dessutom 50-firar han själv, om än lite försenat.

Annons

Enkelheten hör till den lilla autotruckens styrkor. Den som skaffar en ska kunna tejpa upp reflexbanorna och börja köra direkt. För andra system tvingas man bila ner styrslingor i golven. Priset är lågt jämfört med större autotruckar. Runt 70 000 kronor. Inklusive batterier. Även priset öppnar för nya användningsområden.

Ergobjörn Autotruck gör att företaget nu har tre produktgrupper. Lagervagnar och truckar är de båda tidigare.

Hela fredagen var fest hos Helge Nyberg AB på Vists industriområde. Bland annat bjöds på ny kortfilm om företaget. Med popcorn och allt. Utanför visade Nyberg Motor upp endurohojar. Björn Nyberg är enduroentusiast, förbundskapten för landslaget. Sonen Robert ligger tvåa i svenska juniormästerskapen.

Andra startar med två tomma händer. För Helge Nyberg var det tvärtom. Han hade händerna mer än fulla när han plockade delar på lagret hos Karlbergs Bil, Volvo i Ulricehamn. Då kom han på att en vagn med även en plats för plocklistan skulle göra jobbet lättare och effektivare. En stege på vagnen kom till för att nå höga hyllor.

Uppåt 30 000 vagnar i oändligt antal varianter tillverkas nu per år. Till detta kommer runt 500 eltruckar, s k ståtruckar. Dessa säljs dels under egna namnet Ergobjörn, men också som BT. Det nu toyotaägda stora truckföretaget i Mjölby har Helge Nyberg stort samarbete med. I framtiden kan det börja stå Toyota på truckar från Ulricehamn.

Helge Nyberg AB

50-åriga Helge Nyberg AB i Ulricehamn utvecklar, tillverkar och säljer utrustning för materialhantering, främst vagnar och mindre eltruckar.

Omsättning 70 miljoner

50 anställda

Produkterna säljs över hela världen. Egna säljkontor i Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Mycket samarbete med Toyota Material Handling Sweden i Mjölby, f d BT.

Ägare och VD: Björn Nyberg

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons