Nu lyfter det för fritösen

Nu hettar det till för oljefria fritösen Lightfry från Borås.
Näringsliv • Publicerad 27 oktober 2008
Henrik Önnermark demonstrerar Lightfry.
Henrik Önnermark demonstrerar Lightfry.Foto: Ingemar Brink

Först etta på finansieringsforum för Västra Götaland. Samtidigt kom de första beställningarna.

– Som förlossning är det. Fantastiskt spännande, säger Henrik Önnermark, vd på GF Products AB, företaget bakom den oljefria fritösen. GF står för Gunnar Forsberg, teknikern bakom produkten.

Graviditeten har varit lång. Elefanter är snabba i jämförelse. 2001 började Gunnar Forsberg arbete med sin idé.

På Högskolan i Väst i Trollhättan gick i veckan Lightfry en match mot sju andra företag sugna på investeringar. De åtta var finalister. Rader av lovande idéer och företag hade dessförinnan gallrats bort.

Fem minuter hade varje företag för att presentera sig. Lightfry vann utan att använda sitt kanske starkaste kort: Doften och smaken av nylagad pommes frites.

– Att vi vann visar inte bara att vi är attraktiva för investerare. Segern är också ett toppbetyg för vår produkt, säger Henrik Önnermark.

Men vad behöver ni investerarhjälp för nu?

– Nu ska produktionen igång, vi söker just nu lokal. Till detta kommer marknadsföring. Där behövs en rejäl satsning i introduktionsfasen.

I veckan träffar GF Products åtminstone en hugad investerare. Men viss kluvenhet finns.

– De är en balansgång. Vi behöver kapital, men vi önskar ju också behålla en bra bit av ägandet. Här gäller att väga olika alternativ, även banklån, säger vd Önnermark.

Från den stora livsmedelsmässan i Oslo kom glädjebud. Kunder flockades runt fritösen från Borås, Det norska företag som representerar produkten kunde teckna de första beställningarna. Leverans i mars.

Norge är just nu riktigt lovande. Samarbetspartnern signalerar stor efterfrågan. Försäkringsbolaget If har hört av sig. Oljefri fritering minskar brandrisk.

Lightfry arbetar med het luft och ånga för att laga till bland annat pommes frites, lökringar och rotfrukter och ge aptitlig krispighet.

– Idén är inte ny. Men vi har utvecklat det så att det verkligen fungerar, säger Önnermark.

Lightfry och GF Products

2001 började Gunnar Forsberg utveckla den oljefria friteringstekniken. Han har bakgrund hos ugnföretaget Sveba-Dahlén.

Lightfry har i senare skedet utvecklats inom Espiras inkubator. Såväl Espira som Innovationsbron (innovationsfrämjande stiftelse) har stött och är nu delägare tillsammans med Gunnar Forsberg och Henrik Önnermark.

2009 levereras de första apparaterna. Runt 100 000 kronor är prislappen. Men då diskar den sig själv också. Proffskök från korvkiosker till finrestauranger är marknadskärna.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.