Annons

Näringsministern besökte digitalt framgångsexempel i Fristad

Fristad plast AB har under senare tid genomfört en rejäl digitalisering av företaget. Nu sprids deras utvecklingsmodell i hela landet. Under fredagen besökte närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S) fabriken. ”Fristad plast ska vara stolta över det de gör”, säger han.
Fristad • Publicerad 24 augusti 2018
Närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S) besökte fabriken på Fristad plast där de bland annat tillverkar livbojar.
Närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S) besökte fabriken på Fristad plast där de bland annat tillverkar livbojar.Foto: Jan Pettersson

Fristad plast har genomfört ett digitaliseringsprojekt i samarbete med Tillväxtverket för att modernisera företaget och bli mer konkurrenskraftiga. I dag har deras fabrik ett digitaliserat flöde från det att kunden placerar sin order, till att produkten levereras. De har även utvecklat en app för inventering av livräddningsutrustning längs svenska vatten.

Under fredagen fick de besök av närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S), mitt under valrörelsen, som var där för att ta del av deras arbete med digitala lösningar i fabriken i Fristad.

Annons

– Här de förstått att utveckling skapar tillväxt och Fristad plast ska vara stolta över det de gör. Nu har vi spritt det här exemplet i hela landet och satsat åtta miljoner kronor på att stötta små och medelstora företag som vill jobba med digitalisering. Och allt det började här, säger Mikael Damberg till BT.

”Det känns otroligt bra att vi kan vara en tillgång för att fortsätta den här utvecklingen i Sverige.”

Men att genomgå en digitaliseringsprocess har varit en utmaning för det 50 år gamla familjeföretaget.

– Det har varit ett jättejobb för oss, men nu känns det otroligt bra att vi kan vara en tillgång för att fortsätta den här utvecklingen i Sverige, säger Niclas Forsström, vd på Fristad plast AB.

– Nu är vårt mål att vi ska kunna följa en order hela vägen, utan några papper och att vi ska få lagom långa rapporter. Det har alla nytta av och det märks att hela personalen brinner för detta.

Han hoppas att ministerbesöket ska resultera i att det blir lättare för företag och industri att ta sig an liknande projekt, något som Mikael Damberg också tycker är av stor vikt.

”Om man som litet företag inte tror att det här kommer att förändra, då är man lite farligt ute för förändringen går väldigt fort nu”, säger Mikael Damberg efter besöket på Fristad plast.
”Om man som litet företag inte tror att det här kommer att förändra, då är man lite farligt ute för förändringen går väldigt fort nu”, säger Mikael Damberg efter besöket på Fristad plast.Foto: Jan Pettersson

– En miljon människor går till jobbet i dag tack vare svensk industri. Det är ryggraden i svensk ekonomi och exporten från Sverige bygger på industrin. Vi har lärt oss en del av de som var tidigt ute med att digitaliseras, nu satsar vi de här pengarna för att man ska få coachhjälp rakt in i företaget, för många företag vet inte hur man ska göra det här hela vägen.

För att vidare hjälpa företagen med framtida utmaningar kommer enligt Mikael Damberg satsningen på digitalisering även att gå in i en satsning på automatisering.

– Nästa steg är att jobba med robotar, och inte bara i de stora företagen utan även i de små och medelstora. Det för att kunna tillverka mer och exportera mer. Det har aldrig varit lättare för ett litet företag att nå ut i hela världen och exportera, men det har heller aldrig varit lättare för företag att komma in på den svenska marknaden från sidan.

Elin KullanderSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons