Annons

TV: Regeringen satsar 40 textilmiljoner i Borås

Hållbara material och cirkulära affärsmodeller. De är vad Textilhögskolan nu fått i uppdrag från regeringen att arbeta för. BT var på plats och livesände ministrarnas presskonferens på Textilmuseet kl 12.30.
Borås • Publicerad 10 april 2018 • Uppdaterad 12 april 2018

Var där, eller var linjär. Temat för årets Innovationsriksdag är cirkulär ekonomi – vilket syftar till hur vi kan återanvända jordens resurser, istället för att producera, använda och sedan slänga en vara.

Det var på samma tema som innovations- och näringsminister Mikael Damberg (S) och miljöminister Karolina Skog (MP) i går presenterade nyheten om att en samverkansplattform för hållbart mode och hållbara textilier ska etableras i Borås. Det från en pressträff på Textilmuseet.

Annons

Regeringssatsningen är värd 40 miljoner kronor – en summa som ska fördelas över fem år.

– Jag är väldigt stolt och glad att berätta att regeringen ska ge Högskolan i Borås i uppdrag att etablera en samverkansplattform för hållbart mode och hållbara textilier, sade Karolina Skog vid inledningen av presskonferensen.

”Vi vill att Sverige ska gå före i arbetet med hållbara textilier genom hela värdekedjan.”

– Bakgrunden till satsningen är framför allt att textilproduktionen har en väldigt stark miljöpåverkan med tanke på vatten- kemikalie- och energianvändningen. Vi vill att Sverige ska gå före i arbetet med hållbara textilier genom hela värdekedjan, och den här satsningen ska bidra till att uppnå de globala miljömålen vi arbetar efter – och gå mot en cirkulär ekonomi, sade Karolina Skog.

Foto: Lars-Åke Green

Mikael Damberg beskrev det som att Borås var ett självklart val för satsningen på grund av den rika textilhistorien och med Textilhögskolan som nav för samverkan med näringsliv och annat. Men också för att staden även har erfarenhet av den negativa sidan med miljöproblem vid textilproduktion, och refererade till att Viskan fortfarande lider av vissa föroreningar.

– Det här är rätt plats för den här typen av satsning, sade Mikael Damberg.

– Många konsumenter i Sverige är trötta på slit och släng-samhället och söker något mer hållbart när de handlar tror jag. Nu har vi möjligheten att gå före, och vi vill använda den svenska modellen med samverkan, forskning och innovation för att komma snabbare framåt. Vi vill göra det lättare för konsumenterna att göra smarta val helt enkelt.

”Jag hoppas att vi inte slänger och bränner så mycket kläder i framtiden och att vi faktiskt gör bättre saker med dem.”

Var hoppas ni att man är om fem år när det här projektet är över?

– Att vi använder material på ett mycket smartare sätt och att vi kanske använder nya material i kläder som är mer hållbara. Men också att vi har mer cirkulära affärsmodeller som innebär att man återbrukar eller återanvänder material. Jag hoppas att vi inte slänger och bränner så mycket kläder i framtiden och att vi faktiskt gör bättre saker med dem, sade Mikael Damberg till BT.

Även högskolans rektor Björn Brorström medverkade vid pressträffen.

– Jag är stolt, sade han bland annat.

Annons

Vad innebär den här satsningen rent praktiskt för högskolan?

– Rent praktiskt innebär det i det korta perspektivet innebär det att vi nu ska ta fram en projektplan för hur vi ska leva upp till de målsättningar som finns i den här regeringssatsningen. Och sedan startar arbetet. Då betyder det att vi får resurser till vår forskning och vårt utvecklingsarbete när det gäller att utveckla cirkulära affärsmodeller, ta fram nya material, titta på hur man kan designa för en hållbar användning av materialen, sade Björn Brorström.

Se hela presskonferensen i repris:

Här saknas innehåll

Elin KullanderSkicka e-post
Niclas LiljenbySkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons