Annons

Miljoner nya aktier ger fart

Genom att ge ut 16 miljoner nya aktier får komponentföretaget Precomp Solutions i Ulricehamn in pengar som öronmärks för marknadssatsningar.
Näringsliv • Publicerad 15 maj 2008
Framtid i klippning. 16 miljoner nya aktier ska ökar farten hos Precomp Solutions i Ulricehamn. Vd Lars-Olof Bergsten.
Framtid i klippning. 16 miljoner nya aktier ska ökar farten hos Precomp Solutions i Ulricehamn. Vd Lars-Olof Bergsten.Foto: Ingemar Brink

Säljkontor i Sofia i Bulgarien och i Mainz i Tyskland hör till det som Precomp Solutions etablerar för att blir bättre på att sälja sitt kunnande och sin kapacitet.

– Vi ska vara nära våra marknader. Sofia ligger bra till för Rumänien, Turkiet och Bulgarien. Från Mainz fångar vi upp tysk bilindustri. Vi har ju också produktion i Bulgarien, säger Lars-Olof Bergsten, sedan 1 januari VD för Precomp Solutions.

Annons

Finklippning är Pre-comps specialitet. Men glöm alla tankar på brodyrsax i något tunt. Här handlar det om tjock plåt och saxtryck på upp till 700 ton, i största pressen.

Klipptekniken utvecklades först för klockindustrin i Schweiz. Delar i lås, i bilars stolmekanismer, bilbältesrullar, motorsågar... Det är exempel på klippt och format från Precomp.

Lars-Olof Bergsten poängterar att företaget är ett teknikföretag som kan mycket mer än att leverera precisionskomponenter.

– Utveckling och konstruktion är också vårt område. Vi kan gå våra kunder till mötes och ta över kompetensområden som de tidigare haft hos sig, säger Lars-Olof Bergsten.

Genom att ta över större ansvarsbitar kan Precomp Solutions även utveckla mer rationell tillverkning för kunder.

För att bättre utvecklas på egna ben knoppade Precomp Solutions 2007 av från Consilium och börsnoterades. Consiliums huvudägare Plantanen äger 40 procent av aktierna, har 60 procent av rösterna. Bakom Plantanen står Carl Rosenblad.

Starten blev något trög. Aktien blev ingen hit. Bolaget förlorade pengar, likviditeten ansträngdes. Kvar stod dock ambitionen att utvecklas och växa.

– Vi justerar nu vår färdriktning något. Företaget vitaliseras. Tillväxtambitionen är hög. För detta behöver vi pengar. Att göra en emission är det mest förmånliga sättet i vår situation, säger Lars-Olof Bergsten.

Aktierna är överkomliga. En krona styck. Storägaren och Stockholm Corporate Finance garanterar emissionen.

Vdn ser strukturaffärer framöver. Många företag i branschen är i Precomp Solutions storlek, familjeföretag eller ingår i konglomerat.

Annons

– Samgåenden kan bli aktuella. Tillsammans med en partner skulle vi kunna uppnå stora fördelar. Nu går vi med vinst och det ger handlingsutrymme.

Bergsten ser lokaliseringen till Ulricehamn som en stor fördel. Här finns kompetens.

– Företagets kärna och kompetenscentrum hör hemma i Ulricehamn.

Precomp Solutions AB

Precomp står för Precision Components, precisionskomponenter. Solutions visar på att man levererar lösningar, inte bara komponenter.

Utvecklar och tillverkar klippta och formade komponenter i stål och aluminium – för fordon och maskiner.

Börsnoterade på OMX First North.

Huvudägare är Carl Rosenblad via Plantanen.

Vd Lars-Olof Bergsten.

Omsätter 200 miljoner.

135 anställda i Ulricehamn, 35 i Sofia i Bulgarien.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons