Annons

Lyft för kinesisk handel

Kinas export återhämtade sig oväntat starkt i april efter det överraskande bakslaget månaden före. Importen tog också fart, vilket visar att den inhemska efterfrågan i världens näst största ekonomi är god.
Ekonomi • Publicerad 8 maj 2018
Full rulle i hamnen i Qingdao, Kina. Arkivbild.
Full rulle i hamnen i Qingdao, Kina. Arkivbild.Foto: Chinatopix/AP/TT

Den kinesiska exporten i april lyfte 12,9 procent jämfört med samma månad i fjol, vilket var ungefär dubbelt så stor ökning som analytiker räknat med. I mars sjönk Kinas export med 2,7 procent.Importen steg samtidigt med 21,5 procent i april jämfört med samma månad i fjol. I mars steg importen med 14,4 procent.

Det omstridda överskottet i handeln med USA ökade till 22,2 miljarder dollar, upp från 15,4 miljarder i mars. För årets första fyra månader innebär det ett handelsöverskott i handeln med USA på drygt 80 miljarder, upp från 71 miljarder dollar under samma period i fjol.

Annons

USA:s president Donald Trump har hotat med omfattande tullar på kinesiska varor, för att få ned underskottet. Kina har hotat att svara med motsvarande åtgärder.

Förhandlingar mellan Washington och Peking pågår, men det är oklart om det går att undvika ett regelrätt handelskrig mellan världens två största ekonomier.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons