Litauisk teko mötte partners i Borås
– Vi vill visa att vi är bättre än Kina, säger Rita Norviliene från tröjföretaget Garlita från Kaunas. Tröjor behandlade för specialegenskaper hör till det hon har att visa. Mot mygg. Mot elektromagnetisk strålning. Med vitamintillsats... Smarta tröjor.
Ambitionerna är höga i den litauiska tekoindustrin. Ännu lockar billig arbetskraft. Men med mycket kunnande och snabb anpassning önskas vidgat partnerskap med svenska företag.
– Vi kan ta fullt ansvar för hela kedjan. Vi är heller inte låsta till produktion i Litauen. Passar Kina bättre i något fall outsourcar vi dit, säger Gediminas Viskelis från den Litauiska tekobranschens organisation Latia.
Han pekar också på möjligheterna att nå bland annat Ryssland via Litauen, och på en växande inhemsk marknad i sitt land.
Litauens handelsattaché Sigitas Brazinskas fanns på plats och lovordade.
– Tidigare har vi kört projekt. Men detta är ett eget privat initiativ som rullar av egen kraft efter inbjudan från Borås. Det är extra värdefullt, säger Brazinskas.
Ulrik Nilsson, kommunstyrelsens ordförande, inledde det hela med att klara ut knalleriets och tekoindustrins rötter i Borås. För Borås talade för förmiddagen också fastighetsföretaget Kanicos Hanna Lassing, nyvald ordförande i Marketplace Borås. Om planerna för marknadsplatsen på Simonsland berättade hon.
Totalt 20 intresserade köparföretag fanns på plats. Det fanns även danska företag med för att göra affärer i Borås. Så är det ju också tänkt att marknadsplatsen ska funka.
I ekonomiska kristider ser de litauiska tekoföreageten möjligheter. Nära leverantörer som kan leverera under säsong ger trygghet och sund ekonomi på orolig marknad. Så låter argumenten.
Efter uppvärmning på förmiddagen blev det direkta kontaktmöten mellan företag på eftermiddagen.
– Vi hoppas på nya samarbeten, men när vi är i Borås hälsar vi också på kunder som vi redan har, säger Audronè Pocienè från trikåföretaget Omniteksas. Bland annat har Omniteksas samarbete med Nordiska designskolan i Borås. I en sprängfull resväska finns plagg som visar kapaciteten.
Emir Smajic och Daniel Larsson har kommit från Uppsala för att möta litauiska företag. De söker en tillverkare för sina guard stays, specialband som håller fotbollsspelares benskydd på plats.
– Vi tog fram det här när vi drev UF-företag. Nu söker vi en partner som kan tillverka större mängder, säger Emir Smajic. Med gott hopp om att finna rätt partner på eftermiddagen.
Litauisk teko
Den litauiska tekoindustrin omfattar runt 1000 företag som producerar för cirka 1 miljard euro per år.
20 procent av de anställda i tillverkningsindustrin jobbar i teko. Bara Bulgarien, Rumänien och Portugal har större andel i EU.
England, Danmark och Sverige är stora exportmarknader. Men den inhemska marknaden växer och tar nu 25 procent av produktionen.
Tekoföretagen i Litauen är organiserade i branschföreningen Latia, Lithuainian Apparel and Textile Industry Association.