Linea – nyfödd postordersyster

Linea är Margarethas och Åshilds nyfödda lillasyster.
Näringsliv • Publicerad 24 september 2008
Just nu är det Åshild om gäller för Christel Dahlberg och Agnetha Ahlqvist. Men här växlar snabbt mellan fem varumärken.
Just nu är det Åshild om gäller för Christel Dahlberg och Agnetha Ahlqvist. Men här växlar snabbt mellan fem varumärken.Foto: Ingemar Brink
Håller den nyfödda Lineas täcke. Henrik Falk och Mikael Rosendahl leder den växande postordergruppen. FOTO INGEMAR BRINK
Håller den nyfödda Lineas täcke. Henrik Falk och Mikael Rosendahl leder den växande postordergruppen. FOTO INGEMAR BRINKFoto: Ingemar Brink

Postorderföretaget Ateljé Margaretha lägger hemtextil till verksamheten under namnet Linea.

– Vi har en miljon kunder i Norden som vi nu ska erbjuda hemtextil. Med Linea lägger vi också till ett femte varumärke i gruppen, säger Mikael Rosendahl, vd på Ateljé Margaretha.

– Vi bygger nu det nya varumärket från grunden. Vi har här samma målgrupp som Ateljé Margaretha och klädföretaget Åshild, säger Mikael Rosendahl.

Ett av företagets starka sidor är att hantera flera varumärken och språk. Ledningsduon Henrik Falk och Mikael Rosendal utesluter inte ytterligare tillökning med märken och sortiment som passar de kända kundgrupperna.

Idag finns två butiker. En i Borås, en i Norge. Att växa på butikssidan är också en möjlighet för framtiden.

På Viaredsanläggningens stora vägg mot motorvägen har nu Ateljé Margaretha får skyltsällskap med postordersystrarna Åshild och Linea.

Åshild kom in i familjen 2007. Tidigare levde detta postorderförerag för damkläder eget liv med kontor och lager på Norrby.

– Vi såg samverkansfördelar. Sedan i maj har vi flyttat även lagret hit till Viared, säger Henrik Falk, som kom som chef för Åshild till Margarethahuset.

Åshild har vuxit snabbt på senare. Försäljningen har tredubblats under de senaste fem åren. Lokalerna på Norrby blev för trånga.

Ett strategiskt val som företaget gjort är att behålla telefonservice i huset.

– Det ger oss viktig direktkontakt med kunderna. Härifrån sköter vi finska och svenska för nu fem varumärken. I danska Padborg hanteras danska och tyska medan Norge har egen telefoncentral, berättar Mikael Rosendahl.

Det Ateljé Margarethas broderiverksamhet som är aktiv i Tyskland och Österrike. I övrigt gäller Norden.

Ateljé Margaretha AB

Ateljé Margaretha, grundat 1959, är Norden ledande postorderföretag inom brodyr och handarbeten.

På broderisidan ingår nu också Lilla broderiklubben och Margarethas handarbetsklubb. De fungerar ungefär som bokklubbar - men med handarbetssatser.

På klädsidan är varumärket Åshild. Till detta kommer nu märket Linea för hemtextil.

Ateljé Margaretha AB omsätter nära 200 miljoner med stabil lönsamhet.

Företaget ägs till 70 procent av Litorina kapital, övrigt av personer i och nära företaget.

Litorina Kapital

Sedan 2005 ägs huvuddelen av Ateljé Margaretha av det svenska investmentföretaget Litorina Kapital. Där har europeiska och amerikanska institutioner investerat ca 2,4 miljarder.

I Litorinas portfölj finns bland annat kända företag som Cederroth (Salvequick, Samarin, Svinto...), BTJ (Tidigare benämnt Bibliotekstjänst, Pax (våtrumsfläktar) och Pelly (förvaringssystem, hyllor).

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.