Näringsliv

Kungapris till invandrarföretag

Näringsliv Artikeln publicerades

Sjuhärads bästa invandrarföretag söks nu för tävlingen Årets Nybyggare.

Sjuhärad har meriter att försvara i tävlingen Årets Nybyggare. 2007 tog Nader Laalinia med företaget Finstansteknik i Ulricehamn hem Västra Götalandsmästerskapet.

– Jag hoppas verkligen att vi i Sjuhärad kan visa framfötterna även i å, säger Hamid Fard. Han arbetar just med att främja nyföretagande i Borås och Sjuhärad. Speciellt fokus har han på invandrarföretagare.

Årets Nybyggare är en prestigefylld tävling vars officiella nämn lyder Hans Majestät Kung Carl den XVI Gustafs pris till Årets Nybyggare. Riksvinnaren får också ta emot förstapriset på 100 000 kronor ur monarkens hand.

– De olika tävlande bedöms av en mycket kvalificerad jury. De som vinner deltävlingar och rikspris får mycket uppmärksamhet och ett verkligt fint kvitto på att man lyckats, säger Hamid Fard.

6000 personer med invandrarbakgrund väljer att varje år starta eget. Totalt är 70 000 sådana företag igång och bidrar till att näringslivet blommar.

– Många invandrare har idéer och är inriktade på att jobba med egna företag. I Sverige är vi vana vid att förlita oss på storföretag för jobb. Så är det inte på andra håll. Man är uppväxt med tankar på att bygga egna verksamheter, säger Hamid Fard.

Bakom priset Årets Nybyggare står stiftelsen IFS, som har uppdraget att främja invandrarföretag.